Има становище за урана в Трън, скрито от обществеността според геолог от “Редки метали” – прочетете го

„Свободни интерпретации на данни“, „заключения върху частично представена информация“ и „манипулативни съждения“ са твърденията за урана в трънско според инженер Стефан Лазаров. „Може да се каже, че през мен са минали всички документи, свързани с урана в мина „Злата“, които днес се представят частично и се тълкуват без никаква експертиза по изключително манипулативен начин, който внушава страх и паника в населението“, допълва геологът, провел най-мащабните проучвания в района на трънската мина, предаде репортер на Zapadno.com.

За първи път се публикува писмото на инженер Стефан Лазаров със становището му за проучвания за наличие на уран в мина “Злата”. Писмото е било изпратено до кмета на Община Трън Станислав Николов на 7 декември, 2016 година. Становищата на инженера са поискани от градоначалникът, който и до ден днешен не е обявил това писмо и описаните в него факти.

През последните седмици от страна на противниците на отваряне на мината в района на трънско се появиха спекулации, извадки от контекста на документи с дейността на дружеството “Редки метали” и дори филм на холандец-бивш бизнесмен с кадри от изоставени държавни рудници, които имат за цел да плашат обществото. Освен тези спекулации необосновани на конкретни факти и данни се появиха и тези в защита на инвестиционното предложение на фирма “Евромакс Сървисиз” за добив на подземни изкопаеми в трънско и като цяло на златодобива. Редица институции, сред които Българска минно-геоложка камара, Министерство на енергетиката и инженери застанаха с документи зад тезите си, че в трънско няма уран и не е имало, докато мина “Злата” е работила.

Последният документ, който ще може да прочетете в следващите редове е писмо на инженер Стефан Лазаров от месец декември, 2016 година, което вероятно е в ръцете на кмета Станислав Николов или “отлежава” в някоя стая на Община Трън. До ден днешен това писмо не е било достояние на трънчани. Информационния сайт Zapadno.com още преди 2 седмици публикува статия с новината за писмото от инженер Лазаров към кмета на Община Трън. Припомнете си: Инженер проучвал мина „Злата”: Кметът на Община Трън ми поиска становище за наличие на уран в трънско, което му предадох преди 4 месеца

“В продължение на споделянето на официални факти и експертни становища по отношение на миналото на мина „Злата“ в община Трън, Българска минно-геоложка камара публикува писмото на инженер Стефан Лазаров, дългогодишен ръководител на проекта за проучване за наличие на уран във въпросната мина. Проучвателните работи в Трънско се провеждат през периода 1985-1990 година чрез най-добрата налична техника и с участието на водещи български и съветски специалисти. Въпреки голямото желание за намиране на уран в Трън, те завършват безуспешно – в Трън уран няма. И има официални документи за това.”, съобщиха от пресцентъра на Камарата.

Публикуваме писмото на инженер Стефан Лазаров едно към едно, а коментарите оставаме на вас (натиснете върху началото на писмото, за да прочетете пълния текст):

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...