Усмивки от старите ленти: По повод 80-тата си годишнина читалището на село Кладница показа снимки от Граовския събор за народно творчество на Бърдото – СНИМКИ

Народно читалище “Пробуда-1937 г.” в пернишкото село Кладница прелисти албумите си с архиви и показа уникални снимки от Окръжния фестивал за изворното и народно творчество провеждал се на хълма Бърдото, над Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата е на колектива на читалището, което на 8 април, 2017 година ще отбележи своята 80-та годишнина от основаването си. Това е причината Фейсбук страницата на културната институция да бъде изпъстрена с архивни снимки и спомени от дейността свързана със самодейните творци на село Кладница.

“Ние сме започнали да участваме във фестивала на Брезник от 1977 година, от откриването на читалищната сграда, а може би и преди това е имало участия, но за това нямаме информация. Съборът се провеждаше всяка година, около Видовден. Тогава се водеше Окръжен преглед на художествената самодейност. Сега фестивалът се провежда в града, а през онези години той се правеше на местността Бърдото.”, каза секретарят на читалище “Пробуда-1937 г.” Благородка Василева.

Фестивалът се е провеждал на Бърдото до края на 80-те години на миналия век. В началото на 90-те той започва да се отбелязва в центъра на град Брезник.

“Съборът включваше абсолютно всичко – обичаи, песни, танци, конкурс за народно носии. Просто изцяло автентичен беше.”, спомни си още Благородка Василева. Читалищният секретар сравни Граовския събор от едното време с този на Копривщица.

Читалището на село Кладница почти винаги се е класирало на първите места в отделните раздели на Окръжния фестивал за изворното и народно творчество. Това личи и от грамотите, които институцията е публикувала на Фейсбук страницата си. Фото спомените са от 70-те и 80-те години на 20 век.

На 8 април от 17 часа пред читалището в Кладница ще започне честването по повод 80-тата му годишнина. Около двучасов празничен концерт ще изнесат всички самодейци на читалището, които наброяват 80 човека.

Предистория на Граовския фолклорен събор

Съборът на Видовден е бил най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена на 15 (28) юни на мястото Стари Видовдън, включено в обширната местност “Кална бара”, землище на село Бабица, брезнишко. Това място било маркирано с оброчен паметник. Най-ранни сведения за събора черпим от разказите на стари хора, чиито спомени се отнасят някъде около 50-те години на 19 век. Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението “Вида” (“баба Вида”). Съборът на Видовден продължавал три дни. Първият ден бил за подготовка, за настаняване на сергиите, въртележките и др. Вторият ден бил истинският събор. На третия ден се разотивали всички съборяни, местни и пътуващи търговци вдигали сергиите, съобщават от Община Брезник.

С годините спонтанните изяви на съборяните като непосредствени участници в този най-голям за Граовския край празник, си отиват, заменят ги организираните фолклорни програми. Естрадата на събора „Видовден” дава възможност за изява на нови народни творци. От 1977 година Община Брезник организира Граовски фолклорен събор, като акцента пада върху многочасова програма, изнасяна на специално построена естрада в местността „Бърдото”.

От 1990 година е възстановено името на събора „Видовден”. Сега той се провежда в града. Сергиите плътно са наредени от двете страни на чаршията. Програмата се изнася пред читалището, тя е запазила своя автентичен характер и статут. Съборът „Видовден” продължава да ни привлича със своите ценности, които не бива да бъдат пренебрегвани. Тяхна обща черта е стремежът към възможно най-голяма автентичност и неподправеност на изпълненията, проличава желанието за пълнота в показа на различните дялове от народното художествено творчество.

Разгледайте снимки на читалището на Кладница от Граовския фоклорен събор:

Снимки: НЧ “Пробуда-1937 г.” – Кладница

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...