Общинският съвет на Трън даде “зелена светлина” за поставянето на паметна плоча в село Филиповци на почетния трънчанин академик Никола Попов

Паметна плоча на българския учен и общественик академик Никола Попов ще бъде поставена на сградата на кметството в трънското село Филиповци. Това реши Общински съвет-Трън на провелото се вчера заседание, предаде репортер на Zapadno.com.

Академик Никола Попов е почетен гражданин на Трън и Перник. Той е роден на 8 януари, 1922 година в село Филиповци. Българският учен си отива от този свят на 93-годишна възраст. Бил е заместник-ректор на Софийския университет в периода от 1961 до 1966 година и ректор от 1989 до 1991 година. Академик на БАН е от 1989 година. Автор е на множество научни трудове, сред които „Китайското икономическо чудо”, „Световното стопанство се прекроява”, „Капиталът срещу капитализма” и други.

Общинските съветници на Трън единодушно решиха “за” поставянето на паметна плоча на кметството в родното село на академика. “Всеки един достоен трънчанин е редно да го почетем най-малко с паметна плоча.”, изказа се общинският съветник Десислав Банков. Около това се обединиха и другите трънски парламентаристи.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...