Общинският съвет на Трън даде “зелена светлина” за поставянето на паметна плоча в село Филиповци на почетния трънчанин академик Никола Попов

Паметна плоча на българския учен и общественик академик Никола Попов ще бъде поставена на сградата на кметството в трънското село Филиповци. Това реши Общински съвет-Трън на провелото се вчера заседание, предаде репортер на Zapadno.com.

Академик Никола Попов е почетен гражданин на Трън и Перник. Той е роден на 8 януари, 1922 година в село Филиповци. Българският учен си отива от този свят на 93-годишна възраст. Бил е заместник-ректор на Софийския университет в периода от 1961 до 1966 година и ректор от 1989 до 1991 година. Академик на БАН е от 1989 година. Автор е на множество научни трудове, сред които „Китайското икономическо чудо”, „Световното стопанство се прекроява”, „Капиталът срещу капитализма” и други.

Общинските съветници на Трън единодушно решиха “за” поставянето на паметна плоча на кметството в родното село на академика. “Всеки един достоен трънчанин е редно да го почетем най-малко с паметна плоча.”, изказа се общинският съветник Десислав Банков. Около това се обединиха и другите трънски парламентаристи.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...