Провалилият се концесионер Д. Кишкилова не допуска друг бизнес в Трън и се опитва да определя редакционната политика на Zapadno.com като да изисква чужда кореспонденция

Собственикът на фирма “Торн Спринг” Диана Кишкилова се опитва да определя редакционната политика на иформационния сайт Zapadno.com. Фирмата на бизнес дамата дължи пари на десетки трънчани, които са работили за нея преди години в цеха за бутилиране на минерална вода в село Банкя.

„Учтива молба“ нарича Кишкилова изискването към редакцията какво да се публикува на сайта. Неучтивият тон и неуместното отношение към свободната журналистика правят обаждането на бизнес дамата скандално.

Чрез телефонен разговор Диана Кишкилова поиска чрез сайта Zapadno.com да се запознае с кореспонденцията между две институции. Собственичката на неуспешната концесия настоява да бъде публикувано цялото писмо, с което Министерство на енергетиката отговаря на Българска минно-геоложка камара, че в община Трън няма уран.

Става въпрос за становище на Министерство на енергетиката, което беше огласено от Българската минно-геоложка камара в неделя. Чрез отговор от ведомството към БМГК става ясно, че в община Трън няма уран. Редица електронни медии публикуваха материала на Българска минно-геоложка камара, сред които и Zapadno.com. Прочетете по темата: Край с манипулациите! Министерство на енергетиката на Република България: В община Трън няма уран

Въпреки възмутителният натиск от страна на госпожа Кишкилова, поискахме писмото от Минната камарата и тя ни го изпрати и можете да го видите в илюстрацията към публикацията.

Кишкилова е представител на фирмата „Хидрокомп – Торн Спринг“ ООД. През 2002 година дружеството сключва договор за концесия с Община Трън за срок от 15 години и предмет „концесия за добив“. По-късно концесията й е удължена до 35 години. Справка в Националния Концесионен регистър показва, че през 2010 година концесията е прекратена поради „неизпълнение на концесионния договор“ с основание: „виновно неизпълнение от страна на концесионера“. Това се е случило след одитен доклад от Сметната палата и препоръка Община Трън да предяви иск за неизплатените концесионни вноски, претърпените вреди и пропуснатите ползи. Междувременно дружеството е обявено в несъстоятелност и Общината нищо не може да получи от дължимите концесионни такси.

Седалището на фирмата според концесионния регистър е в блок на Минно-геоложкия университет в Студентски град.

На 14 март публикувахме репортаж за неразплатени задължения от фирма “Торн Спринг”, която Кишкилова дължи към трънчани. Припомнете си: Служител на „Торн Спринг“: Аз и моя колежка имаме да взимаме над 5 хиляди лева заплати, собственичката на фирмата Д. Кишкилова: Грешката ми беше, че не съкратих работниците, скоро ще им платя

Ден след публикуване на материала Диана Кишкилова пожела в сайта Zapadno.com да бъде публикувано правото и на отговор (въпреки че в публикацията за задълженията от страна на фирмата беше публикуван и отговорът на бизнес дамата), тъй като в материала имало само 20 % истина. До 21 март на редакционната електронна поща на сайта все още не е получено правото на отговор, което Диана Кишкилова пожела да изпрати.

“Ние правим всичко възможно и обикаляме Трън именно за да можем да си платим на работниците, тъй като, ако не дай си Боже има мина “Злата”, ние няма как да работим. Имате следната ситуация – в Трън може да има или мина “Злата”, или минерална вода. Не може да ги има и двете.”, каза Кишкилова при предпоследното и телефонно обаждане. Вероятно това е причината тя да е на страната на противниците на инвестиционното предложение за златодобив в трънско.

Защо Кишкилова продължава да мисли за минералната вода като за своя територия остава загадка.

Официално през 2015 година Общинският съвет на Трън определя за концесионер на трънската вода нова фирма – Обединение ДЗЗД “ТРЪНСКА АКВА“, със седалище в град Варна, представлявано от Валентин Вълев. Тази концесия е спряна от КЗК на основание жалба, подадена именно от Кишкилова в качеството й на представител на ДЗЗД „Торн Спринг енд партнърс”.

Явно Кишкилова не допуска друг концесионер на територията на Трън – нито за минералната вода, нито за подземните богатства.

Кадър: БНТ

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...