Първо в Zapadno.com! Брезнишки земеделци протестираха на жълтите павета в София за забавени и неизплатени субсидии, утре ще участват в блокада на път Е-79

Земеделски производители от община Брезник са се включили в националния протест на земеделците, които се проведе вчера на жълтите павета в София, предаде репортер на Zapadno.com.

Масови протести на недоволни земеделци обхванаха ключови точки в България през вчерашния ден. Недоволните блокираха пътища и булеварди в столицата, на граничния пункт с Гърция „Капитан Петко войвода” и на пътя Петолъчката – Котел. Повод за недоволството стана забавянето на субсидиите и ограничаващата заповед на служебния министър на земеделието и храните професор Христо Бозуков, във връзка с мярка „Агроекология и климат“ и  „Биологично земеделие“.

“Около 15 човека бяхме – малко, сравнително малко. Обадил съм се на всички в района, но много хора си мислят, че като си седят вкъщи ще се оправят нещата, но няма да стане така.”, каза земеделският производител от брезнишко Венцислав Митков. Той добави, че в петък предстои блокада на главен път Е-79, в района на Симитли. Земеделците са имали намерение да блокират магистрала “Люлин”, но не са им позволили. Блокадата ще започне в 11 часа при град Симитли, до село Железница. Едва няколко брезнишки земеделски производители са заявили, че ще участват в утрешния протест.

“Спиране на пари по евро програми няма и към момента не се очертава такова спиране. Ако се има предвид моята заповед от 28.02.2017 година за спиране на две мерки –  10 “Агроекология и климат” и 11 “Биологично земеделие”, това вече обясних се наложи поради изчерпване на средствата.  Биологично производство е на минус, а за Агроекология има около 14 милиона. Парите са дадени на бенефициенти, на които са приети и одобрени заявленията и съответно са изплатени.”, каза в ефира на “Тази сутрин” по БТВ служебният министър на земеделието и храните професор Христо Бозуков. Той определи протестите като предизборен митинг.

Общо 273-ма са регистрираните земеделци в община Брезник за 2015/2016 година. От тях 65 са животновъди, сочи справка в областна дирекция „Земеделие“-Перник. Всички те са засегнати от забавянето на субсидиите.

“Целият проблем е за забавянето на субсидиите и за орязването на мярки.”, каза още Венцислав Митков. Земеделският производител излъчва на живо във Фейсбук профила си протестите тези дни. Той е на мнение, че всички негови колеги от региона трябва да защитават правата си.

Животновъдите настояват средствата да бъдат изплащани през октомври, да бъдат облекчени изискванията за директни продажби и да има яснота за изплащане на средствата по мерки 211 и 212. Във Фейсбук е създадена специална група озаглавена “ПРОТЕСТ ЗА ЗАБАВЕНИТЕ И НЕИЗПЛАТЕНИ СУБСИДИИ (2015-2016)”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...