Първо в Zapadno.com! Брезнишки земеделци протестираха на жълтите павета в София за забавени и неизплатени субсидии, утре ще участват в блокада на път Е-79

Земеделски производители от община Брезник са се включили в националния протест на земеделците, които се проведе вчера на жълтите павета в София, предаде репортер на Zapadno.com.

Масови протести на недоволни земеделци обхванаха ключови точки в България през вчерашния ден. Недоволните блокираха пътища и булеварди в столицата, на граничния пункт с Гърция „Капитан Петко войвода” и на пътя Петолъчката – Котел. Повод за недоволството стана забавянето на субсидиите и ограничаващата заповед на служебния министър на земеделието и храните професор Христо Бозуков, във връзка с мярка „Агроекология и климат“ и  „Биологично земеделие“.

“Около 15 човека бяхме – малко, сравнително малко. Обадил съм се на всички в района, но много хора си мислят, че като си седят вкъщи ще се оправят нещата, но няма да стане така.”, каза земеделският производител от брезнишко Венцислав Митков. Той добави, че в петък предстои блокада на главен път Е-79, в района на Симитли. Земеделците са имали намерение да блокират магистрала “Люлин”, но не са им позволили. Блокадата ще започне в 11 часа при град Симитли, до село Железница. Едва няколко брезнишки земеделски производители са заявили, че ще участват в утрешния протест.

“Спиране на пари по евро програми няма и към момента не се очертава такова спиране. Ако се има предвид моята заповед от 28.02.2017 година за спиране на две мерки –  10 “Агроекология и климат” и 11 “Биологично земеделие”, това вече обясних се наложи поради изчерпване на средствата.  Биологично производство е на минус, а за Агроекология има около 14 милиона. Парите са дадени на бенефициенти, на които са приети и одобрени заявленията и съответно са изплатени.”, каза в ефира на “Тази сутрин” по БТВ служебният министър на земеделието и храните професор Христо Бозуков. Той определи протестите като предизборен митинг.

Общо 273-ма са регистрираните земеделци в община Брезник за 2015/2016 година. От тях 65 са животновъди, сочи справка в областна дирекция „Земеделие“-Перник. Всички те са засегнати от забавянето на субсидиите.

“Целият проблем е за забавянето на субсидиите и за орязването на мярки.”, каза още Венцислав Митков. Земеделският производител излъчва на живо във Фейсбук профила си протестите тези дни. Той е на мнение, че всички негови колеги от региона трябва да защитават правата си.

Животновъдите настояват средствата да бъдат изплащани през октомври, да бъдат облекчени изискванията за директни продажби и да има яснота за изплащане на средствата по мерки 211 и 212. Във Фейсбук е създадена специална група озаглавена “ПРОТЕСТ ЗА ЗАБАВЕНИТЕ И НЕИЗПЛАТЕНИ СУБСИДИИ (2015-2016)”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...