Ковачът на Брезник майстор Делчо: Ковашкият занаят е уважаван, но изчезва, ще науча всеки, който има желание – ВИДЕО

Делчо Борисов е един от малкото останали ковачи в пернишко. Неговата работилница, която се намира срещу градския парк на Брезник посреща предимно земеделци от села в общината, на които им са се повредили оръдията на труда. За съжаление ковашкият занаят е на изчезване, въпреки че е уважаван от обществото. Това сподели майстор Делчо пред камерата на Zapadno.com.

Делчо Борисов е от пернишкото село Рударци, но отворил работилницата си в Брезник покрай дъщеря му, която е омъжена за брезничанин. Занаятът си е приел от баща му, а той пък от своя баща – дядото на Делчо. Рударчанинът е ковач от малък и това е занаятът, който той обича. Възрастният майстор работи на още едно място – шофьор е по София. Той признава, че няма как ковач да се издържа само от работата си и се налага да припечелва и чрез друга дейност.

“Преди всичко трябва да имаш желание, да разбираш от метали и да умееш да въртиш чука така да се каже, защото като отскочи и ти счупи главата… Трябва да имаш подходящите инструменти, трябва да знаеш точката на награвяне на желязото при закаляване, при изправяне.”, сподели майстор Делчо за занаята, който не е за всеки.

Металите се огъват при различни температури, които няма как да се отчетат на огнището на брезнишкия ковач, тъй като той не е поставил термометър. Когато се налага майсторът си помага със специална книга за професията, към която са проявявали интерес от местното училище “Васил Левски”.

Към днешна дата малко са работещите ковачи в пернишко. В Трън няма такъв, в Брезник е Делчо, в Перник са двама братя, в Радомир има ковач и в село Рударци работят още двама занаятчии. Преди години около 17 са били ковачите в пернишко. Те са се събирали на 31 януари, когато е Атанасовден, но освен именниците тогава празнуват и ковачите. В практиката на ковача на Брезник е имало случаи, когато са му попадали трудни за изпълнение поръчки, но Делчо никога не се е огъвал и ги е завършвал.

Ако съумеят политиците да върнат хората по селата ще има бъдеще този занаят. В селата има нужда от ковачи, сподели още майсторът. Синът на Делчо, който е 30-годишен изявява желание да се научи на ковашкия занаят. Преди известно време брезничанин също проявявал интерес към занаята.

“Моето послание към всички хора и онези, които има желание да го работят това нещо – нека да се захванат. Срамна работа нема. Това е уважаван занаят. Всеки вика: А, това е циганска работа. Не, не само циганите са ковачи, не само циганите са железари. Навремето коларите, железарите, ковачите не са били цигани. Габровският край се слави с най-добрите ковачи. Това не е срамно. Онзи, който може да се захване – да се захване, защото колкото и да е трагично положението занаятът е на изчезване.”, каза Делчо Борисов. Той би научил всеки, който пожелае да става ковач, без да крие майсторлъка.

Вижте цялото интервю в ковачницата на Делчо, което обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...