Върховният съд не уважи жалбата на инвеститора за референдума в Трън, от „Евромакс Сървисиз“ призовават за ново обществено допитване в най-скоро време

Само два дни след определението си по жалбата на областния управител на Перник Върховният административен съд (ВАС) издаде определение по другите две жалби, с които се оспорва решението за провеждане на местен референдум в Трън по въпроса за добив на подземни богатства. Това съобщиха чрез съобщение до медиите от фирма „Евромакс Сървисиз“, която има инвестиционно предложение за златодобив в община Трън. Ето какво още пише в писмото на фирмата-инвеститор:

Със свое определение от 17.03.2017 година ВАС уважи жалбата на областния управител и от документа стана ясно, че Административният съд в Перник е длъжен да разгледа по същество въпроса отговаря ли на изискванията на закона решението на Общински съвет-Трън за провеждане на местен референдум. Определението на Върховния съд от 21.03.2017 година по жалбата на Българската минно-геоложка камара и на инвеститора „Евромакс Сървисиз“ ЕООД относно същия въпрос за законосъобразността на въпроса съдържа становище с обратен знак.

Жалбата на инвеститора не е допусната за разглеждане и решението на първата инстанция – Пернишкия административен съд е потвърдено.

Тази противоречива съдебна практика е прецедент. Върховният административен съд винаги досега е бил много последователен и еднозначен в решенията си при аналогични случаи. Последното определение е объркващо за опита на редица общини и организации да вървят уверено по пътя на тази нова форма на включване на населението във вземането на решения, каквато е референдумът.

Въпреки неблагоприятното за нас развитие на съдебното производство, изразяваме доверието си в съдебната система и другите компетентни институции. Продължаваме да се уповаваме на закона и да призоваваме всички да търсят решения в правото, а не в популизма.

Многократно и неоснователно към “Евромакс Сървисиз” ЕООД се адресират обвинения, че създава условия и пречки пред компетентните органи да изпълняват своите ангажименти към трънската общественост. Надяваме се с това съдебно определение да се разсеят тези внушения. Подчертаваме още веднъж, че уважаваме решенията на Общинския съвет, Областния управител и съдебните инстанции и винаги ще се съобразяваме с тях.

Очакваме новото решение на Трън за насрочване на референдум, както и резултата от него. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-добре, защото предизборните кампании и популисткото говорене са извън нашата експертиза и интерес. За всички ще е полезно да се отърсим от изкуствено създаденото напрежение и да се върнем към нормална работна среда, създаваща устойчив напредък в развитието на Трън.

„Евромакс Сървисиз“ ЕООД

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...