Върховният съд не уважи жалбата на инвеститора за референдума в Трън, от „Евромакс Сървисиз“ призовават за ново обществено допитване в най-скоро време

Само два дни след определението си по жалбата на областния управител на Перник Върховният административен съд (ВАС) издаде определение по другите две жалби, с които се оспорва решението за провеждане на местен референдум в Трън по въпроса за добив на подземни богатства. Това съобщиха чрез съобщение до медиите от фирма „Евромакс Сървисиз“, която има инвестиционно предложение за златодобив в община Трън. Ето какво още пише в писмото на фирмата-инвеститор:

Със свое определение от 17.03.2017 година ВАС уважи жалбата на областния управител и от документа стана ясно, че Административният съд в Перник е длъжен да разгледа по същество въпроса отговаря ли на изискванията на закона решението на Общински съвет-Трън за провеждане на местен референдум. Определението на Върховния съд от 21.03.2017 година по жалбата на Българската минно-геоложка камара и на инвеститора „Евромакс Сървисиз“ ЕООД относно същия въпрос за законосъобразността на въпроса съдържа становище с обратен знак.

Жалбата на инвеститора не е допусната за разглеждане и решението на първата инстанция – Пернишкия административен съд е потвърдено.

Тази противоречива съдебна практика е прецедент. Върховният административен съд винаги досега е бил много последователен и еднозначен в решенията си при аналогични случаи. Последното определение е объркващо за опита на редица общини и организации да вървят уверено по пътя на тази нова форма на включване на населението във вземането на решения, каквато е референдумът.

Въпреки неблагоприятното за нас развитие на съдебното производство, изразяваме доверието си в съдебната система и другите компетентни институции. Продължаваме да се уповаваме на закона и да призоваваме всички да търсят решения в правото, а не в популизма.

Многократно и неоснователно към “Евромакс Сървисиз” ЕООД се адресират обвинения, че създава условия и пречки пред компетентните органи да изпълняват своите ангажименти към трънската общественост. Надяваме се с това съдебно определение да се разсеят тези внушения. Подчертаваме още веднъж, че уважаваме решенията на Общинския съвет, Областния управител и съдебните инстанции и винаги ще се съобразяваме с тях.

Очакваме новото решение на Трън за насрочване на референдум, както и резултата от него. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-добре, защото предизборните кампании и популисткото говорене са извън нашата експертиза и интерес. За всички ще е полезно да се отърсим от изкуствено създаденото напрежение и да се върнем към нормална работна среда, създаваща устойчив напредък в развитието на Трън.

„Евромакс Сървисиз“ ЕООД

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...