Създават краеведски сбирки и книги с автографи в библиотеките на Брезник, Трън, Бегуновци, Славковци, Долна Секирна, Кошарево и Ноевци

Обучение на регионална библиотека “Светослав Минков” – Перник се проведе вчера в народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Обучители бяха библиотекарите от отдел “Краезнание” на пернишката регионална библиотека. Темата, която беше представена бе „Миналото на Родний край – бъдеще за всички“. Идеята на инициативата е да се създадат краеведски сбирки и книги с автографи в библиотеките. На събитието присъстваха представители на библиотеките в градовете Брезник и Трън, и секретарите на читалищата в селата Бегуновци, Ноевци, Слаковци, Кошарево и Долна Секирна.

“Идеята я имаме отпреди доста време, но нямахме финансовата възможност за реализацията и. Сега благодарение на Министерство на културата, по един проект сега имаме тази финансова възможност и решихме тази година да поставим основата, началото на създаване на тези краеведски сбирки и книги с автографи. Колегите ще ви запознаят основно с краеведската дейност. Ще ви дадат едни обучителни материали на базата, на които да можете да поставите основата за създаване на тези краеведски сбирки. Може би Брезник и по-големите читалищни библиотеки да имат някакъв фонд, който са обособили като фонд “Краезнание”, но вече трябва да се създаде и картотека.”, обърна се методистът на регионалната библиотека Димитрина Чалъкова към присъстващите.

В обучението беше включен въпросник, който беше решен от всички в компютърната зала на библиотеката в Брезник, където се проведе тематичното събитие. Бяха зададени въпроси от страна на библиотекарите и читалищните секретари.

“Това е единственият начин, по който ние можем да съхраним всичко свързано с вашия роден край. Вие сте хората, които ще поставите основата и оттам-нататък ние ще го надграждаме.”, каза още Димитрина Чалъкова в началото на обучението.

 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...