Създават краеведски сбирки и книги с автографи в библиотеките на Брезник, Трън, Бегуновци, Славковци, Долна Секирна, Кошарево и Ноевци

Обучение на регионална библиотека “Светослав Минков” – Перник се проведе вчера в народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Обучители бяха библиотекарите от отдел “Краезнание” на пернишката регионална библиотека. Темата, която беше представена бе „Миналото на Родний край – бъдеще за всички“. Идеята на инициативата е да се създадат краеведски сбирки и книги с автографи в библиотеките. На събитието присъстваха представители на библиотеките в градовете Брезник и Трън, и секретарите на читалищата в селата Бегуновци, Ноевци, Слаковци, Кошарево и Долна Секирна.

“Идеята я имаме отпреди доста време, но нямахме финансовата възможност за реализацията и. Сега благодарение на Министерство на културата, по един проект сега имаме тази финансова възможност и решихме тази година да поставим основата, началото на създаване на тези краеведски сбирки и книги с автографи. Колегите ще ви запознаят основно с краеведската дейност. Ще ви дадат едни обучителни материали на базата, на които да можете да поставите основата за създаване на тези краеведски сбирки. Може би Брезник и по-големите читалищни библиотеки да имат някакъв фонд, който са обособили като фонд “Краезнание”, но вече трябва да се създаде и картотека.”, обърна се методистът на регионалната библиотека Димитрина Чалъкова към присъстващите.

В обучението беше включен въпросник, който беше решен от всички в компютърната зала на библиотеката в Брезник, където се проведе тематичното събитие. Бяха зададени въпроси от страна на библиотекарите и читалищните секретари.

“Това е единственият начин, по който ние можем да съхраним всичко свързано с вашия роден край. Вие сте хората, които ще поставите основата и оттам-нататък ние ще го надграждаме.”, каза още Димитрина Чалъкова в началото на обучението.

 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...