Двама от Брезник пипнаха варицела през изминалата седмица, а още двама – един трънчанин и един брезничанин заболяха от възпаление на дебелото черво и тънките черва

Два случая на варицела и един на ентероколит са регистрирани в град Брезник през изминалата седмица. В град Трън един човек също е заболял от ентероколит. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция-Перник.

В периода от 20 до 26 март  на територията на пернишка област са регистрирани общо 71 случаи на остри респираторни заболявания. През изминалата седмица заболяванията с варицела са общо 7, като 2 от случаите са регистрирани в град Брезник, а останалите в град Перник. Варицелата позната още като лещенка, е вирусна заразна болест, главно сред деца до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният период е от 11 до 21 дни.

От групата на чревните инфекции един брезничанин е заболял от ентероколит и още един случаи е регистриран в град Трън. Ентероколитът е възпаление на дебелото черво и тънките черва, което се случва в остра или хронична форма. Хроничен ентероколит често се случва на фона на някои чревна инфекция или не са напълно излекувани от остър ентероколит. Общият брой на заболелите с чревната инфекция в пернишко е 11.

В периода 20 – 26 март инспекторите на РЗИ са извършили 166 проверки в областта. От тях 53 проверки са за спазване забраната за тютюнопушене в обществени заведения.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...