Двама от Брезник пипнаха варицела през изминалата седмица, а още двама – един трънчанин и един брезничанин заболяха от възпаление на дебелото черво и тънките черва

Два случая на варицела и един на ентероколит са регистрирани в град Брезник през изминалата седмица. В град Трън един човек също е заболял от ентероколит. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция-Перник.

В периода от 20 до 26 март  на територията на пернишка област са регистрирани общо 71 случаи на остри респираторни заболявания. През изминалата седмица заболяванията с варицела са общо 7, като 2 от случаите са регистрирани в град Брезник, а останалите в град Перник. Варицелата позната още като лещенка, е вирусна заразна болест, главно сред деца до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният период е от 11 до 21 дни.

От групата на чревните инфекции един брезничанин е заболял от ентероколит и още един случаи е регистриран в град Трън. Ентероколитът е възпаление на дебелото черво и тънките черва, което се случва в остра или хронична форма. Хроничен ентероколит често се случва на фона на някои чревна инфекция или не са напълно излекувани от остър ентероколит. Общият брой на заболелите с чревната инфекция в пернишко е 11.

В периода 20 – 26 март инспекторите на РЗИ са извършили 166 проверки в областта. От тях 53 проверки са за спазване забраната за тютюнопушене в обществени заведения.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...