Върховният административен съд окончателно отмени пръстовия отпечатък в болниците след дълги обжалвания

Пръстовият отпечатък в здравеопазването, въведен по идея на бившия здравен министър Петър Москов,остава в историята. Днес Върховният административен съд окончателно отмени новия метод на регистрация, чието внедряване струваше само на здравната каса половин милион лева, пише dariknews.bg.

Съдът спря действието на въпросната система в болниците още през ноември, но тогава от здравното министерство, здравната каса и Министерския съвет обжалваха становището на съда. По неофициална информация обаче днешното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.От съда все още не са публикували мотивите, с които свалят идентификационната система, тъй като решението се обработва с цел да се заличат лични данни. Срещу идентификатора се обединиха както лекари, директори на болници и пациентски организации, така и настоящото ръководство на здравното министерство. От ведомството обаче не предприеха действия срещу системата, а предпочетоха да изчакат решението на съда. Пръстовият идентификатор бе внедрен по идея на бившия здравен министър Петър Москов. Според него новата система трябваше от една страна да пести средства, а от друга – да затегне контрола в болниците. През ноември системата бе въведена в лечебните заведения, а тенденцията бе тя да се приложи и в аптеките, както и при джипитата.

Решението обаче бе атакувано в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването, Федерация „Български пациентски форум” и Сдружението на частните болници и още в края на същия месец съдът спря действието на идентификатора. В мотивите се каза, че с въвеждането му се създава едно ново, несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно задължение за електронна идентификация, което от друга страна противоречи и на редица европейски директиви.

Министерството на здравеопазването, здравната каса и Министерският съвет обжалваха решението, а след като министър Москов бе сменен от д-р Илко Семерджиев, управителят на касата д-р Глинка Комитов призна за редица проблеми, появили се след внедряването на пръстовия отпечатък. “Не можем да кажем, че точно тази система дава ефект, тъй като нямаме икономически ефект и намаление на хоспитализациите. Можем да кажем, че ефектът е нулев”, посочи Комитов.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...