Единадесетокласници от Брезник научиха подробности за професиите съдия, прокурор, следовател и се запознаха със статута на магистратите

Ученици от СУ “Васил Левски” научиха от председателя на Районен съд-Брезник съдия Веселин Хайдушки каква е функцията на съдиите, прокурорите и следователите. Това се случи днес чрез урок, който се проведе в “Час на класния ръководител”, съобщиха за читателите на Zapadno.com от Районен съд-Брезник.

Лекцията беше представена на единадесетокласниците от школото. Темата беше “Представяне на професиите съдия, прокурор и следовател и запознаване със статута на магистратите”. На учениците им беше дадена възможност да се включат по темата с въпроси.

След провелата се лекция учениците получиха удостоверения за участие в образователната програма. От 24 март с писмо на Висшия съдебен съвет е разпоредено на всеки участник в беседите на тема „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ да бъдат връчвания удостоверения, които са по образец на институцията. На удостоверенията, които ще се дават след всяка лекция се подписва председателят на Районния съд.

Представителите на брезнишкия съд са предоставили на училището регламента за участие в конкурса за ученическо есе, който ВСС организира. Есето е на тема „Европа и съдебната власт в България” и е за ученици от 8 до 12 клас. Есетата трябва да бъдат подадени в срок до 10 април на електронна поща konkurs.vss@vss.justice.bg, съобразно регламента за провеждане на конкурса. Всеки участник има право да участва с едно есе. Обявяването на победителите, както и връчването на лаптоп, на две поощрителни награди и грамотите ще се проведе в Деня на отворените врати на ВСС на 24 април.

На 30 март съдия Роман Николов ще изнесе лекция за трафика на хора пред ученици от десети и единадесети клас на брезнишката гимназия. Инициативата е по споразумение за сътрудничество между Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, съгласувано с Регионално управление на образование-Перник.

Снимки: Районен съд-Брезник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...