От 1 юли заявления за обезщетение на безработни ще могат да се подават от всяка точка на страната по интернет

Безработните вече ще могат да подават заявления за обезщетение по електронен път, реши правителството на днешното си заседание. Служебният кабинет прие промени в 8 социални наредби, с които ще спести на гражданите чакане на опашки в НОИ, предаде БНТ.

Основната цел на мерките в социалната сфера, които днес прие правителството, е да намалят административната тежест за хората, които са без работа. От 1 юли заявленията за обезщетение на безработните ще могат да се подават от всяка точка на страната по интернет. Има само едно условие за хората, предпочели електронната регистрация. Отпада и необходимостта за предоставяне на документи, удостоверяващи осигурителен стаж при подаване на заявление за получаване на обезщетение за безработица. Тази информация ще бъде използвана от базата данни на НОИ.

С друго решение на кабинета се премахва подаването на декларация за имотно състояние за получаване на социална пенсия за старост или персонална пенсия. От 7 на 14 дни се удължава срокът за разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки. Предвижда се още върху доходите от обезщетения да се приспадат осигурителни вноски.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...