По идея на актьора и режисьор Леонид Суботинов в читалището на Брезник е създадена въртяща се сцена, която е втората по големина в пернишка област – СНИМКИ

Сцената на големия театрален салон на народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник е втората по големина в пернишка област. Пред нея е тази на театрален салон “Георги Русев” в Двореца на културата в Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Сградата на читалището в Брезник е открита на 1 март, 1970 година. На откриването е изиграна пиесата “Продавачът на щастие” от брезнишкия автор. Тя е изиграна от самодейния театър към културната институция. Това си спомня Божидар Пантев, който работи в читалището от откриването на сградата.

“На първия концерт на тази сцена беше връчен орден “Свети Свети Кирил и Методий”. Тогава се честваше 100-годишнината от създаването на читалището.”, каза Божидар Пантев.

По инициатива на режисьора и актьор на самодейния театър Леонид Суботинов се създава въртяща сцена в големия салон. В София той открил специален лагер от перка на хеликоптер, с който е направен механизма на съоръжението. “С участието на местен завод и с доброволни начала се прави сцената. Помагали са всички брезничани свързани с читалищната дейност и развитието на града – кой с каквото може. След това Строителни войски слагат облицовката на сцената.”, добави още Пантев.

Сцената в Брезник разполага с 22 чиги (механични подемници за декори). Чрез тяхна помощ се местят завесите или се използват за декори. Седящите места в залата са били 400, но след ремонт са добавени още 50. Салонът разполага с балкон и оркестрина, която е била използвана по времето, когато в града е имало военен оркестър. “Няколко пъти е използвана. Махат се капаци и оркестърът слиза долу. Военните обикновено правиха концерти.”, спомня си още брезничанинът.

Сцената в съседния град Трън е направена малко след откриването на сградата на читалището, но е по-малка от тази в Брезник.

Разгледайте още снимки от сцената и театралния салон на читалището в Брезник:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...