По идея на актьора и режисьор Леонид Суботинов в читалището на Брезник е създадена въртяща се сцена, която е втората по големина в пернишка област – СНИМКИ

Сцената на големия театрален салон на народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник е втората по големина в пернишка област. Пред нея е тази на театрален салон “Георги Русев” в Двореца на културата в Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Сградата на читалището в Брезник е открита на 1 март, 1970 година. На откриването е изиграна пиесата “Продавачът на щастие” от брезнишкия автор. Тя е изиграна от самодейния театър към културната институция. Това си спомня Божидар Пантев, който работи в читалището от откриването на сградата.

“На първия концерт на тази сцена беше връчен орден “Свети Свети Кирил и Методий”. Тогава се честваше 100-годишнината от създаването на читалището.”, каза Божидар Пантев.

По инициатива на режисьора и актьор на самодейния театър Леонид Суботинов се създава въртяща сцена в големия салон. В София той открил специален лагер от перка на хеликоптер, с който е направен механизма на съоръжението. “С участието на местен завод и с доброволни начала се прави сцената. Помагали са всички брезничани свързани с читалищната дейност и развитието на града – кой с каквото може. След това Строителни войски слагат облицовката на сцената.”, добави още Пантев.

Сцената в Брезник разполага с 22 чиги (механични подемници за декори). Чрез тяхна помощ се местят завесите или се използват за декори. Седящите места в залата са били 400, но след ремонт са добавени още 50. Салонът разполага с балкон и оркестрина, която е била използвана по времето, когато в града е имало военен оркестър. “Няколко пъти е използвана. Махат се капаци и оркестърът слиза долу. Военните обикновено правиха концерти.”, спомня си още брезничанинът.

Сцената в съседния град Трън е направена малко след откриването на сградата на читалището, но е по-малка от тази в Брезник.

Разгледайте още снимки от сцената и театралния салон на читалището в Брезник:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...