Истинско лято ни връхлита през месец април: Най-високите температури ще достигнат до 31 градуса, но съществува опасност от слани през целия месец

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 26 и 31 градуса, съобщи Анастасия Кирилова – синоптик в НИМХ при БАН, цитирана от БТА.

По думите и през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от -5 до 2 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър. В началото на април времето ще бъде предимно слънчево, сутрин ще е хладно, но дневните температури ще се повишават бавно. Около средата на първото десетдневие ще има по-значителни увеличения на облачността и валежи, а температурите ще се понижат. Повече слънчеви часове и затопляне се очакват през последните дни от десетдневието.

През второто десетдневие ще бъде сравнително топло. Изгледи за по-значителна облачност и валежи на повече места има за 11-12 април, около средата и към края на десетдневието. Към края на периода и температурите ще са относително по-ниски.

В началото на третото десетдневие от месеца има повишена вероятност за валежи, а впоследствие има изгледи за стабилизиране на атмосферата и затопляне. През последните дни от април отново има вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, прогнозира Анастасия Кирилова. Метеоролозите определят април като типичен пролетен месец. Температурите през него се повишават значително, а броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса.

Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури. Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7:09 часа и залязва в 19:53 часа. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6:23 часа, и залязва в 20:26 часа. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути. Фазите на луната през април са: на 3 април – първа четвърт, на 11 – пълнолуние, на 19 – последна четвърт, а 26 април – новолуние.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...