Истинско лято ни връхлита през месец април: Най-високите температури ще достигнат до 31 градуса, но съществува опасност от слани през целия месец

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 26 и 31 градуса, съобщи Анастасия Кирилова – синоптик в НИМХ при БАН, цитирана от БТА.

По думите и през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от -5 до 2 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър. В началото на април времето ще бъде предимно слънчево, сутрин ще е хладно, но дневните температури ще се повишават бавно. Около средата на първото десетдневие ще има по-значителни увеличения на облачността и валежи, а температурите ще се понижат. Повече слънчеви часове и затопляне се очакват през последните дни от десетдневието.

През второто десетдневие ще бъде сравнително топло. Изгледи за по-значителна облачност и валежи на повече места има за 11-12 април, около средата и към края на десетдневието. Към края на периода и температурите ще са относително по-ниски.

В началото на третото десетдневие от месеца има повишена вероятност за валежи, а впоследствие има изгледи за стабилизиране на атмосферата и затопляне. През последните дни от април отново има вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, прогнозира Анастасия Кирилова. Метеоролозите определят април като типичен пролетен месец. Температурите през него се повишават значително, а броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса.

Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури. Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7:09 часа и залязва в 19:53 часа. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6:23 часа, и залязва в 20:26 часа. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути. Фазите на луната през април са: на 3 април – първа четвърт, на 11 – пълнолуние, на 19 – последна четвърт, а 26 април – новолуние.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...