Производители на картофи от трънско, радомирско и пернишко се срещнаха в Трън и научиха за новите площи, поставени под карантина, заради бактерията, причиняваща Пръстеновидно гниене по картофите

Картофопроизводители от трънско, радомирско и пернишко се срещнаха в заседателната зала на Община Трън и бяха запознати с предстоящите ограничителни мерки във връзка с площи, които са поставени под карантина, предаде репортер на Zapadno.com.

Срещата беше важна и много полезна, защото трябваше да бъдат обсъдени с производителите какви ще бъдат допълнителните ограничителни мерки за стопаните, отглеждащи картофи в общината през 2017 година, заради големия размер на площите поставени под карантина. Задължителните и допълнителните ограничителни мероприятия имат една цел – да се спре процеса на разпространение на карантинния вредител бактерията Clavibacter michiganensis spp. sepedonicus в областта.

Сред присъстващите на събитието бяха директорът на дирекция Растителна защита и контрол на пресни плодове и зеленчуци в ЦУ на на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) г-жа София Стаменова, главен експерт г-жа Мария Томалиева от дир. РЗККППЗ и експертът от Централна лаборатория по карантина на растенията г-жа Елка Димитрова и инспекторите от отдел Растителна защита от ОДБХ – Перник. В дискусията участваха всички, като се търсеха допирните точки между задължителните за изпълнение мерки по нормативната уредба и възможностите за отглеждане на картофи в общината.

Всички присъстващи се обединиха в едно Ограниченията са задължителни, за да се запазят чисти останалите площи в общината. Ограниченията ще наложат да се направят много разходи за закупуване на семена от всички картофопроизводители, но това е единствения начин за опазването на площите, подходящи за отглеждане на картофи.

В срещата участваха и експертите от териториалния офис – Перник на Националната служба за съвети в земеделието и експертите от Общинска служба “Земеделие” – град Трън.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...