Производители на картофи от трънско, радомирско и пернишко се срещнаха в Трън и научиха за новите площи, поставени под карантина, заради бактерията, причиняваща Пръстеновидно гниене по картофите

Картофопроизводители от трънско, радомирско и пернишко се срещнаха в заседателната зала на Община Трън и бяха запознати с предстоящите ограничителни мерки във връзка с площи, които са поставени под карантина, предаде репортер на Zapadno.com.

Срещата беше важна и много полезна, защото трябваше да бъдат обсъдени с производителите какви ще бъдат допълнителните ограничителни мерки за стопаните, отглеждащи картофи в общината през 2017 година, заради големия размер на площите поставени под карантина. Задължителните и допълнителните ограничителни мероприятия имат една цел – да се спре процеса на разпространение на карантинния вредител бактерията Clavibacter michiganensis spp. sepedonicus в областта.

Сред присъстващите на събитието бяха директорът на дирекция Растителна защита и контрол на пресни плодове и зеленчуци в ЦУ на на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) г-жа София Стаменова, главен експерт г-жа Мария Томалиева от дир. РЗККППЗ и експертът от Централна лаборатория по карантина на растенията г-жа Елка Димитрова и инспекторите от отдел Растителна защита от ОДБХ – Перник. В дискусията участваха всички, като се търсеха допирните точки между задължителните за изпълнение мерки по нормативната уредба и възможностите за отглеждане на картофи в общината.

Всички присъстващи се обединиха в едно Ограниченията са задължителни, за да се запазят чисти останалите площи в общината. Ограниченията ще наложат да се направят много разходи за закупуване на семена от всички картофопроизводители, но това е единствения начин за опазването на площите, подходящи за отглеждане на картофи.

В срещата участваха и експертите от териториалния офис – Перник на Националната служба за съвети в земеделието и експертите от Общинска служба “Земеделие” – град Трън.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...