С народни носии, питка и мед трънчани посрещнаха младежи от Македония, Турция, Румъния, Словакия, Италия, Гърция и България в Музея на бусинската керамика – СНИМКИ

Младежи от 7 държави проведоха работни и културни срещи в община Трън. Те бяха посрещнати топло и сърдечно от трънчани. По стара българска традиция момиче пременено в народна носия посрещна гостите с питка и мед пред Музея на бусинската керамика в трънското село Бусинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата по посещението на младежи от Македония, Турция, Румъния, Словакия, Италия, Гърция и България в трънско се осъществява по проект на фондация “Отворена врата”-Перник. От няколко дни 37 млади хора от различни страни са гости на брезнишкия хотел “Бърдото” и са част от младежки обмен. Посещението в трънско беше по покана на общинската администрация. Гостите се докоснаха до магията на Музея на бусинската керамика в Бусинци, Музея на киселото мляко в село Студен извор, скалния параклис “Света Петка” в Трън и до красотата на Ждрелото на река Ерма.

“Темата на посещението беше “Младежката безработица” и начините, по които местната администрация възнамерява да се бори с това. Кметът на Трън се срещна с младежите и разговаря лично с тях. Посетихме информационния център на Ждрелото, където направихме една разходка, за да съчетаем работата със забележителностите. Минахме до Музея на киселото мляко и Музея на бусинската керамика. Чужденците силно са впечатление от това, което видяха, защото при тях няма подобни музеи като нашите.”, каза председателят на фондация “Отворена врата” инженер Ирена Георгиева.

Идеята на проекта е да бъдат провокирани най-добрите умения на младежите, за да могат да се справят с безработицата. В обучението се включва изработване на мотивационно писмо, автобиография, уъркшопове, в които чрез интерактивни игри се създават ситуации.

“В различните интервюта за работа работодателите постъпват по различен начин. Всичките тези модули вече ги минахме. Модулът по посещението в община Трън беше тийм билдинг – вече сме избрали най-добрите и сега вече трябва да ги сплотяваме.”, сподели още председателят на фондация “Отворена врата”.

През днешния ден младежите от седемте държави ще посетят общинската администрация в Брезник за обмяна на добри практики.

Снимки: Фондация “Отворена врата”

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...