Вековният дъб от трънското село Насалевци се класира на седмо място в “Европейско дърво на 2017 година” с 6670 гласа

Вековният дъб от Насалевци, който е пазител на мястото и хората се класира на седмо място в конкурса за Европейско дърво на годината, научи Zapadno.com.

Конкурсът се проведе през месец февруари и приключи в началото на месец март. Дървото от трънското село събра 6 670, с които не успя да спечели първо място в конкурса. Победител е полският дъб Йозеф, който е събрал 17 597 гласа.

“Величествен вековен зимен дъб расте до външната стена на църквата “Рождество Богородично” в село Насалевци, община Трън. Дървото е защитено и е на възраст над 600 години. Мястото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (12-14 век). Църквата “Рождество Богородично” е построена през 1859 година Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.”, съобщават организаторите на конкурса.

Насалевският дъб представи България в европейската надпревара за дърво на годината. Вековният пазител срещна подкрепа от хиляди хора. В началото на месец февруари трънчани се събраха в механата на Насалевци, където отпразнуваха миналогодишната титла “Дърво с корен” за 2016 година на величествения претендент. Дъбът е единственото дърво в България, което има двойнствен род – мъжки и женски. Това сподели трънчанката Людмила Гюрова, която организира редица събития свързани с дървото.

Снимка: Людмила Гюрова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...