Вековният дъб от трънското село Насалевци се класира на седмо място в “Европейско дърво на 2017 година” с 6670 гласа

Вековният дъб от Насалевци, който е пазител на мястото и хората се класира на седмо място в конкурса за Европейско дърво на годината, научи Zapadno.com.

Конкурсът се проведе през месец февруари и приключи в началото на месец март. Дървото от трънското село събра 6 670, с които не успя да спечели първо място в конкурса. Победител е полският дъб Йозеф, който е събрал 17 597 гласа.

“Величествен вековен зимен дъб расте до външната стена на църквата “Рождество Богородично” в село Насалевци, община Трън. Дървото е защитено и е на възраст над 600 години. Мястото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (12-14 век). Църквата “Рождество Богородично” е построена през 1859 година Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.”, съобщават организаторите на конкурса.

Насалевският дъб представи България в европейската надпревара за дърво на годината. Вековният пазител срещна подкрепа от хиляди хора. В началото на месец февруари трънчани се събраха в механата на Насалевци, където отпразнуваха миналогодишната титла “Дърво с корен” за 2016 година на величествения претендент. Дъбът е единственото дърво в България, което има двойнствен род – мъжки и женски. Това сподели трънчанката Людмила Гюрова, която организира редица събития свързани с дървото.

Снимка: Людмила Гюрова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...