Артистът Рени от цирк “Рио”: Публиката в Брезник не беше голяма, но беше гостоприемна и топла, цирковото изкуство започва да се съживява – ВИДЕО

Артистът Рени от цирк “Рио”, който изнесе представление преди 2 дни в Брезник сподели, че местната публика е била гостоприемна. Цирковото изкуство на България е било на второ място в света преди години, но започва отново да се съживява, сподели още тя пред камерата на Zapadno.com.

Рени се занимава с цирково изкуство от 1977 година. Тренирала е спортна гимнастика, но впоследствие започнала да се занимава с цирк. “Цирковото изкуство много ми харесваше и като гимнастичка съм посещавала всички програми. Един човек от цирка дойде и разговаря с мен дали желая да стана цирков артист.”, сподели Рени. Преди години тя е работила в Главна дирекция “Български циркове”, откъдето са я изпращали на участия в различни точки на света.

Цирк „Рио“ е създаден през 2014 година от 5-членно семейство циркови артисти. Прави успешни представления в цяла България, предимно по читалищни сцени. Цирковата програма се състои от разнообразни циркови жанра, сред които дресура на различни видове животни, пригодени за изяви по сцени. Най-малкият участник в трупата се казва Райа и е на 4 години и половина, а най-порасналия – Рени. Към фамилния цирк скоро ще се присъедини още един член, който сега е на 1 година.

На сцената на читалище “Просвещение-1870”, където се проведе представлението на цирк “Рио” Рени показа въздушна акробатика и дресура на гълъби. Тя гостуваше за първи път в Брезник и сподели, че е останала с добри впечатления от местната публика. “Гостоприемни, топли хора са. Случвало се е на много места да има по-голяма посещаемост, но по-студена публика. Докато тук не бяха много, но пък много топли и гостоприемни хора.”, каза тя.

От година на година за цирковото изкуство в България става все по-трудно да съществува. Въпреки това усещането на артиста Рени е, че циркът започва да се съживява като забавление в обществото. “Надявам се, че пак ще тръгне цирковото изкуство. Българските циркови артисти бяха втори в света като качество и като артистичност. Първи бяха руснаците. Но при нас така се развиха нещата, че всичко отиде на заден план.”, сподели още тя.

По-лесно за един артист е да работи в голям цирк, отколкото във фамилен. Но и семейният цирк си има своите плюсове.

Вижте какво още каза артистът Рени за цирковото изкуство пред камерата на Zapadno.com:

 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...