Повдигнаха държавно обвинение срещу служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев заради оказване на натиск

Първо обвинение за служебен министър. Специализираното звено „Антикорупция” в Софийската градска прокуратура разследва здравния министър Илко Семерджиев заради оказване на натиск, предаде БНТ.

Според държавното обвинение той е отправял заплаха за уволнение срещу директора на Изпълнителната агенция по лекарствата, ако не назначи посочен от него човек за свой заместник. На Семерджиев е наложена мярка подписка, ако бъде признат за виновен той може да получи до 6 години затвор. В отворено писмо до медиите здравният министър заяви, че обвиненията към него са в стил ,,гузен негонен бяга.”

Според прокуратура още на 20 февруари здравният министър Илко Семерджиев е поискал от изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата доц. Асена Стоименова да назначи негов човек за заместник. След направена проверка станало ясно, че предложеният кандидат ръководи няколко дружества в сферата на здравеопазването, част от които се занимават с фармацевтични консултации и клинични проучвания. Според източници на БНТ става въпрос за д-р Боян Доганов, за когото се твърди, че е близък до Семерджиев и има участие в шест компании, които консултират фирми, които се явяват пред агенцията. Въпреки отказа Семерджиев продължил да настоява за назначението. Според прокуратурата заплахите били отправени на 24 март, когато се провел телефонен разговор между здравния министър и изпълнителния директор на агенцията. Според разследващите тогава Семерджиев поставил ултиматум след три дни неговият човек да бъде назначен.

От прокуратурата заявиха, че заплахата не е документирана със СРС-та. Разследващите разполагат с гласни доказателства на двама свидетели очевидци на разговора. По-късно вицепремиерът отговори, че категорично не е упражнявал натиск над Стоименова и никога не е имал намерение да я уволнява. Той обаче потвърди, че е предлагал заместник, с цел да подобри дейността на агенцията, защото имало множество сигнали за нередности. Освен това от години управлението било еднолично. Според Семерджиев върху него е оказан натиск, за да не бъде сменян настоящият директор.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...