Отбори по футбол от училищата на Брезник и Трън се класираха на второ място в областния турнир, който е част от Национални ученически игри за учебната 2016/2017 година

Общинските първенци по футбол от СУ “Гео Милев” – Трън и СУ “Васил Левски” – Брезник се класираха на второ място в областно състезание по футбол. Състезанието се провежда като част от Националните ученически игри за учебната 2016-2017 година. Игрите започват от месец ноември, 2016 година и приключва в началото на месец юни, 2017 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Турнирите, в които отборите участваха се проведоха през изминалата седмица на стадиона в пернишкия квартал “Димова махала”. Участие взеха отбори от Професионалната гимназия по икономика в Перник, която през последните 4 години има участник в зоната, 11-то ОУ “Елин Пелин” – Перник, СУ “Гео Милев” – Трън и СУ “Васил Левски” – Брезник. Отборът на СУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Радомир се отказа от участие в областното първенство.

Мачовете бяха изиграни в няколко възрастови групи – 5 – 7 клас, 8 – 10 клас и 11 – 12 клас. Първият мач се проведе в групата 5 – 7 клас между отборите на СУ “Гео Милев” и 11-то ОУ “Елин Пелин”. Вторият в групата 8 – 10 се изигра между отборите на СУ “Васил Левски” и Професионалната гимназия по икономика. Третият мач в групата 11 – 12 клас беше спечелен служебно отново от отбор на гимназията по икономика, тъй като отбора на СУ “Св. Св. Кирил и Методий” се отказа от участие.

“Областен първенец на 5 – 7 клас е отборът на 11-то основно училище “Елин Пелин”, в горните две възрасти – съответно 8 – 10 клас и 11 – 12 клас – това са двата отбора на Професионална гимназия по икономика, които ще представят пернишка област в следващия кръг на зоналния етап. Междувременно вече върви организацията за този зонален етап.”, каза Десислава Стойова, главен експерт в отдел “Здравеопазване, жилищна политика, спорт и социални дейности” към Община Перник.

Община Трън се отзовава на областните ученически първенства по футбол, въпреки организационните трудности които има. “Почти всяка година имат представители на областното първенство. Благодарение на тези отбори се случват областни състезания. За жалост това, което е било преди време – тоест всяка община в областта да има представители във всяка възрастова група не се получава и в някои от възрастите се играят почти протоколни мачове. Най-масово е участието в малката възраст – 5 – 7 клас.”, каза още Десислава Стойова от Община Перник.

От областното първенство нататък става по-трудно формирането на отбори в най-голямата възрастова група, тъй като по-малките общини използват едни и същи деца, които играят в няколко групи. След областното има ограничение и отборите нямат право да дублират възраст или спорт. В тазгодишното издание на игрите в областното първенство в най-голямата възраст са се явили само отборите на двете общини – Перник и Радомир. Това допълни още главният експерт, който отговаря за спорта в Община Перник.

Снимка: СУ “Васил Левски” – архив

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...