Първо в Zapadno.com! Бойчо Харалампиев е новият председател на Общински съвет-Трън след единодушно гласуване на всичките 11 общински съветници – ВИДЕО

Новият председател на Общинския съвет на Трън е Бойчо Харалампиев. Той беше избран с пълно мнозинство на провелото се днес гласуване в заседателната зала на Община Трън. Предложението за избиране на нов председател беше на доктор Весели Шишкова, която до средата на месец февруари заемаше поста, а мотивите и за това бяха лични, предаде репортер на Zapadno.com.

Заседанието, което събра всички 11 съветника беше извънредно. То започна в 15:30 часа, а дневният ред беше съставен от 3 точки – уведомление от председателя на Общински съвет-Трън, избор на председателстващ Общински съвет до избора на нов председател на местния мини парламент и процедура по избор на председател. Общинският съветник Олег Тодоров предложи към дневния ред да се добави допълнителна точка “Други”. Предложението му беше уважено.

Доктор Веселин Шишкова направи предложение общинският съветник Соня Стефанова да председателства заседанието до избирането на нов председател. Предложението беше прието от трънските парламентаристи. След като Соня Стефанова седна на председателския стол се проведе процедура по предложения за председател на Общински съвет-Трън.

Олег Тодоров направи първото предложение за избор на нов председател. Той предложи най-възрастният общинския съветник да бъде номиниран за председател на местния мини парламент. Предложението му не беше уважено, тъй като това е дискриминационно. Доктор Веселина Шишкова направи следващата номинация. Тя предложи Бойчо Харалампиев за нов председател на Общинския съвет. Номинацията беше уважена от общинските съветници, с което Бойчо Харалампиев беше единственият предложен за нов председател.

Гласуването беше тайно, а за него беше сформирана Комисия от трима общински съветници – един председател и двама членове. След кратко гласуване и преброяване на бюлетините стана ясно, че с пълно мнозинство Бойчо Харалампиев е избран за председател на Общински съвет-Трън.

Общинският съветник Олег Тодоров се включи по предложената от него допълнителна точка. “На вас се пада тежката отговорност пред едно много сериозно изпитание, което от доста време го дъвчем и мъчим и в Общинския съвет, и в общината като цяло. Истинското чудовище срещу, което сме изправени – инвеститорът, който иска да ни помогне Трън да цъфне и да върже. Молбата ми е по най-бързия начин да предприемеме действия по свикване на Общинския съвет и взимане на решение за провеждане на референдум, защото доста време изгубихме… Протакване поради не знам какви причини. Защото вече стигам до извода, че май започваме да губим инерция. Удариме ли на камък с референдума ще удариме буквално колата на общината. Това, което мен лично ме притеснява е, че изгубихме ценно време в един момент, в който имаше енергия и хората бяха мобилизирани.”, обърна се общинският съветник към Бойчо Харалампиев.

Доктор Весели Шишкова се включи по темата като оспори твърдението, че Общинския съвет е Троянският кон. “Отмяната на решението вие всичките знаете за какво беше. Решението е продиктувано от факта, че ние не трябва да се вкарваме в спиралата на съдебните заседания, жалби, отменяне на решения и отново жалене в по-висша инстанция. Накрая да направим един референдум, в който да няма никакъв смисъл и да ни оспорват самата процедура. Вчера е внесено отново предложение от кмета за провеждане на референдум. В момента изборните книжа се съгласуват с Областната управа, с ЦИК. Така че, когато вземем решение за провеждане на референдум, утвърдим въпроса и изборните книжа да нямаме проблем с процедурата. Вероятно пак ще има някакви жалби. Идеята на Общинския съвет е да има референдум и не смятам, че повече трябва да се коментира това дали сме Троянски кон.”, каза тя.

Общинският съветник Иван Искренов също се изказа като добави, че всичкитое общински съветници са се обединили около тезата да има референдум. Той помоли чисто и единно всички съветници да вървят напред. Искренов също е на мнението, че за бъдещото обществено допитване трябва да се създаде документация без законови грешки.

“Моето становище го знаят всички. Категорично и бързо ще се движим към насрочване на дата за референдума, най-късно някъде в началото на юни да се случат нещата.”, каза председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев. На заседанието стана ясно, че книжата за провеждане на референдума ще очакват одобрение от Областна администрация-Перни и ЦИК, така че да няма законови грешки в общественото допитване.

Десислав Банков изказа мнение по темата за предаване на книжата за одобрение от Областна администрация-Перник и ЦИК. “Колко време ще чакаме това мнение? Кога ще ни отговорят Областта и ЦИК… Има ли срок, в който да ни отговорят за съгласуване на документите? Това може да продължи и седмици.”, каза Банков.

Зам. кметът на Община Трън Цветислава Цветкова каза, че още преди прекратяването на предишния референдум заедно с Тодор Исаев, председател на Общинската избирателна комисия са отнесли в Информационно обслужване документацията за общественото допитване. Оказало се, че един от протоколите трябва да бъде променен изцяло. “Променили сме го, но въпросът е дали няма да се окаже по някой друг от документите, че трябва да се нанесат корекции.”, каза Цветкова.

Общинският съветник Иван Искренов влезе в словесен двубой с колегата му Десислав Банков. Той отговори на възраженията на Банков срещу одобрение на книжата за референдума, че ЦИК и Областна администрация са държавни институции.

Вижте как се проведе извънредното заседание на Общинския съвет в Трън във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...