Съдия Роман Николов е сред кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет, 12 негови колеги от Брезник и Перник подкрепят кандидатурата му

Кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската колегия станаха седем. Последните две получени кандидатури са на шефката на Районния съд във Варна Ерна Якова-Павлова и районният съдия от Брезник Роман Николов, съобщава legalworld.bg.

Съдия Якова е предложена от 47 съдии от Варна. Тя ръководи районния съд от 2009 г., като в предложението да бъде избрана за член на ВСС са изтъкнати уменията ѝ за работа в екип, професионалната компетентност, въображението и гъвкавия подход при разрешаване на организационните предизвикателства. Подписалите се съдии казват, че Якова “като магистрат, изхождащ от основното ниво на съдебната система, ще бъде изключително необходима при разрешаване   на проблемите със свръхнатовареност, отстояване интересите на отделните региони в прогласената реформа на съдебната карта”. “Съдия Якова притежава умението да внася баланс и да разрешава конфликтни ситуации. Като ръководител на едно от най-големите съдилища в България, тя познава отблизо на проблемите в съдебните институции и ще бъде от значителна полза за съдебната система”, се казва в мотивите.

Предложението за районния съдия от Брезник Роман Николов е подписано от 12 негови колеги от Брезник и Перник. Николов беше председател на съда в Брезник от 2005 г. до миналата година, когато за поста беше избран Веселин Хайдушки, който пък е сред подписалите се под предложението за Николов. “Съдия Николов се е доказал като магистрат с ярък професионализъм, работоспособност и безупречна репутация. Посрещал е предизвикателствата в ежедневната съдийска работа с енергия, задълбоченост, чувство за отговорност и постоянен стремеж за усъвършенстване”, се посочва в предложението.

Николов е описван от колегите си като диалогичен, етичен и принципен човек, който с лекота работи в екип и комуникира безконфликтно на различни нива. Той беше сред кандидатите и за оспорвания избор за шеф на Административния съд в Перник, но за него не гласува нито един от членовете на ВСС. Останалите предложения за съдийската колегия до момента са на Илияна Балтова, Любомир Нинов, Николай Гунчев, Красимира Милачкова и Методи Лалов. Свои номинации ще има и Върховният касационен съд, като те ще са на Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и на Цветинка Пашкунова.

Снимка: Районен съд-Брезник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...