Национално проучване за 2017 година: Община Трън е с най-нисък рейтинг по достъп до обществена информация и публикувани документи на официалния си сайт

Министерствата на финансите, на транспорта и на правосъдието са сред първите по прозрачност., последни са министерствата на туризма, на икономиката и на културата. Най-много документи, според изискванията на Закона за достъп до обществена информация, има на сайтовете на общините Банско, Белослав и Разград. Сред областните управи начело е област Бургас. Това сочат данните от проучване на Програма “Достъп до информация” за 2017 г., което обхваща 566 интернет страници на общини и държавни структури. То показва в каква степен всяка от тях изпълнява задълженията си и публикува в интернет необходимите данни, пише dariknews.bg.

Прозрачността във всички институции като цяло се повишава. Има изоставане при описанието на регистрите, както и при достъпа до тях, обясни изпълнителният директор на Програма “Достъп до информация” Гергана Жулева. Често предоставяната информация е без придружително писмо и решение, както е според закона. Понякога исканата информация, макар и коректно изпратена, е в pdf файл, което затруднява заявителите, посочи адвокат Кирил Терзийски. Санкциите у нас при неизпълнение на задължение по Закона за достъп до информация се налагат от съда, докато в други държави има информационен комисар, който е оправомощен и да санкционира, обясни още Жулева. В последните години близо 70% от актовете на съда са в полза на гражданите, посочи още тя. Сред общините първенци са Банско, Белослав и Разград. А най-нисък рейтинг имат Земен, Трън и Якимово.

Тази година има добро развитие от страна на институциите в посока активна прозрачност, каза Гергана Жулева – изпълнителен директор на Програма “Достъп до информация”. ДАТО, Агенция по геодезия, Агенция Митници, КРС и СЕМ също са сред най-прозрачните институции. В периода 7 февруари – 31 март Програма “Достъп до информация” прегледала и оценила 566 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт. В рамките на проучването били подадени 566 електронни заявления с искане за предоставяне на списъка на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...