Първокласници от Трън нарисуваха картина от ръце за „Седмица на четенето“, а по-големите ученици и Общината поставиха къщички за птици за „Седмица на гората“

“Седмица на четенето” се провежда тези дни в трънското читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Паралелно с инициативата се провежда “Седмица на гората” Трън. Чрез кампанията Общината и ученици от училище “Гео Милев” поставиха къщички за птици на различни места в града, научи Zapadno.com.

Инициативата “Седмица на четенето” е част от културния календар на Община Трън. Вчера първокласници от СУ “Гео Милев” нарисуваха с ръцете си картина по повод кампанията. “Подарихме по една книжка, прожектирахме им детско филмче и направихме картина от ръчичките им.”, каза секретарят на читалище “Гюрга Пинджурова-1895” Емилия Миланова.

По-големите каки и батковци на първокласниците – ученици от различни класове на “Гео Милев” поставиха къщички за птици. Инициативата е част от “Седмица на гората”.  Около 400 дървени къщички за птици ще бъдат поставени в рамките на “Седмицата на гората” в областите Перник и Кюстендил, съобщи инженер Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. Новите домове на птиците са изработени от местни дървопреработващи фирми, а поставянето им е част от програмата, посветена на “Седмицата на гората”. В брезнишко ще бъдат поставени около 15 къщички за птици.

Първата “Седмица на гората” е проведена от 15 до 22 април, 1934 година. За първи път предложението Празникът на залесяването да се превърне в Седмицата е изказано от стажант-лесовъда Георги Минков в статията му “За празника на залесяването” в списание “Горски преглед” през 1934 година.

Разгледайте снимки от двете инициативи:

Снимки: НЧ “Гюрга Пинджурова-1895” – град Трън

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...