Първокласници от Трън нарисуваха картина от ръце за „Седмица на четенето“, а по-големите ученици и Общината поставиха къщички за птици за „Седмица на гората“

“Седмица на четенето” се провежда тези дни в трънското читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Паралелно с инициативата се провежда “Седмица на гората” Трън. Чрез кампанията Общината и ученици от училище “Гео Милев” поставиха къщички за птици на различни места в града, научи Zapadno.com.

Инициативата “Седмица на четенето” е част от културния календар на Община Трън. Вчера първокласници от СУ “Гео Милев” нарисуваха с ръцете си картина по повод кампанията. “Подарихме по една книжка, прожектирахме им детско филмче и направихме картина от ръчичките им.”, каза секретарят на читалище “Гюрга Пинджурова-1895” Емилия Миланова.

По-големите каки и батковци на първокласниците – ученици от различни класове на “Гео Милев” поставиха къщички за птици. Инициативата е част от “Седмица на гората”.  Около 400 дървени къщички за птици ще бъдат поставени в рамките на “Седмицата на гората” в областите Перник и Кюстендил, съобщи инженер Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. Новите домове на птиците са изработени от местни дървопреработващи фирми, а поставянето им е част от програмата, посветена на “Седмицата на гората”. В брезнишко ще бъдат поставени около 15 къщички за птици.

Първата “Седмица на гората” е проведена от 15 до 22 април, 1934 година. За първи път предложението Празникът на залесяването да се превърне в Седмицата е изказано от стажант-лесовъда Георги Минков в статията му “За празника на залесяването” в списание “Горски преглед” през 1934 година.

Разгледайте снимки от двете инициативи:

Снимки: НЧ “Гюрга Пинджурова-1895” – град Трън

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...