Младежи от чужбина се научиха как се играе право хоро в Брезник и бяха почерпени с ракия, баница и вино от пернишки ученици – СНИМКИ

Ученици от Професионалната гимназия по икономика в Перник се включиха в обучението на младежи от 7 държави, което се проведе преди дни в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

През изминалата седмица 37 младежи от България, Македония, Турция, Румъния, Словакия, Италия и Гърция участваха в младежки обмен, организиран в пернишка област от фондацията „Отворена врата“. Идеята на проекта беше да бъдат провокирани най-добрите умения на младежите, за да могат да се справят с безработицата. В обучението се включи изработване на мотивационно писмо, автобиография, уъркшопове, в които чрез интерактивни игри се създават ситуации. Младежите посетиха забележителностите на трънско и брезнишко и обмениха добри практики с местните общински администрации.

“От 26 март до 2 април ученици от Професионална гимназия по икономика в град Перник взеха участие в изпълнението на международен проект “Present Yourself – Be Successful!“ на фондация „Отворена врата“ – насочен към младите хора и усъвършенстване на техните умения за презентиране. Заедно с младежи от шест европейски страни, учениците от Професионална гимназия по икономика – Ванеса Павлова, Емили Илиева, Каролина Кирилова, Милена Асенова и Деница Савова, шест дни се обучаваха в комплекс “Бърдото“ в град Брезник. На 31 март – петък нашите ученици представиха пред чуждестранните участници българските обичаи, традиции и храни.”, казаха от училището.

Учениците са почерпили гостите с баница, ракия и вино, а за още по-добро сплотяване и настроение са научили чужденците как се играе право хоро. “Показахме им нашите традиции, а мои съученици ги научиха на българско право хоро като най-лесно за изпълнение. Всеки имаше възможност да опита българска баница, българска ракия и българско вино.”, каза Ванеса Павлова, ученичка в 11 “а” клас на Професионалната гимназия по икономика. Срещата е била обучителна и полезна за учениците от Перник. На обучението децата са научили нови неща, упражнили са си езика и са представили различни обичаи от България.
“Ракията ни просто я обожават, но и баницата я харесаха.”, каза Каролина Кирилова, също ученичка в 11 “а” клас. По време на вечерята учениците са влезли в спор с гостите от Македония за това коя баница е по-вкусна – българската или македонската, както и каква е разликата между тях. Накрая българската баница е победила.

Снимки: ПГИ-Перник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...