Младежи от чужбина се научиха как се играе право хоро в Брезник и бяха почерпени с ракия, баница и вино от пернишки ученици – СНИМКИ

Ученици от Професионалната гимназия по икономика в Перник се включиха в обучението на младежи от 7 държави, което се проведе преди дни в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

През изминалата седмица 37 младежи от България, Македония, Турция, Румъния, Словакия, Италия и Гърция участваха в младежки обмен, организиран в пернишка област от фондацията „Отворена врата“. Идеята на проекта беше да бъдат провокирани най-добрите умения на младежите, за да могат да се справят с безработицата. В обучението се включи изработване на мотивационно писмо, автобиография, уъркшопове, в които чрез интерактивни игри се създават ситуации. Младежите посетиха забележителностите на трънско и брезнишко и обмениха добри практики с местните общински администрации.

“От 26 март до 2 април ученици от Професионална гимназия по икономика в град Перник взеха участие в изпълнението на международен проект “Present Yourself – Be Successful!“ на фондация „Отворена врата“ – насочен към младите хора и усъвършенстване на техните умения за презентиране. Заедно с младежи от шест европейски страни, учениците от Професионална гимназия по икономика – Ванеса Павлова, Емили Илиева, Каролина Кирилова, Милена Асенова и Деница Савова, шест дни се обучаваха в комплекс “Бърдото“ в град Брезник. На 31 март – петък нашите ученици представиха пред чуждестранните участници българските обичаи, традиции и храни.”, казаха от училището.

Учениците са почерпили гостите с баница, ракия и вино, а за още по-добро сплотяване и настроение са научили чужденците как се играе право хоро. “Показахме им нашите традиции, а мои съученици ги научиха на българско право хоро като най-лесно за изпълнение. Всеки имаше възможност да опита българска баница, българска ракия и българско вино.”, каза Ванеса Павлова, ученичка в 11 “а” клас на Професионалната гимназия по икономика. Срещата е била обучителна и полезна за учениците от Перник. На обучението децата са научили нови неща, упражнили са си езика и са представили различни обичаи от България.
“Ракията ни просто я обожават, но и баницата я харесаха.”, каза Каролина Кирилова, също ученичка в 11 “а” клас. По време на вечерята учениците са влезли в спор с гостите от Македония за това коя баница е по-вкусна – българската или македонската, както и каква е разликата между тях. Накрая българската баница е победила.

Снимки: ПГИ-Перник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...