Уникално! Зеленият отбор на България изгражда първото еко селище от живи къщи край брезнишкия язовир Красава – СНИМКИ

Началото на първото еко селище съставено от живи къщи е поставено след като доброволческата формация Зеленият отбор на България засади дървета, които са основата на новия тип жилища. През почивните дни над 60 човека взеха участие в засаждането на живите къщи в брезнишкото село Красава, предаде репортер на Zapadno.com.

“Преди 5-6 години обсъждахме варианта къде сред природата могат да се създадат форми подобни на жилища, които са от дървесните видове. С напредване на годините дърветата се оплитат по определен начин, тоест всяка година до създаването на конструкцията (10-15 години) трябва да се настройва или води самото дърво. След това идеята е да се създаде хомогенна структура защитена от външни условия, доколкото е възможно естествено.”, каза Калин Христов, един от организаторите на доброволческата формация Зеленият отбор на България.

На пръв поглед този дом няма да бъде достъпен целогодишно, тъй като през зимния период няма да е възможно да се обитава. Изключение правят малкото хора, които биха издържали на суровите зимни условия. Еко селището от живи къщи ще е място за почивка или за събирания на общности. Идеята е човек да има досег със самата природа.

“Преди 4 години направихме насаждения в кръг на една пауловния (бел. ред. пауловнията е високо листопадно дърво, което притежава ценни стопански качества сред които: изключително бърз растеж, устойчива дървесина, едри цветове и листа, добра приспособимост към повечето типове почви) в Елин Пелин. В момента се изгражда също много интересно и много бързо расте. Тя е изключително дърво, но не е подходяща за българския климат, защото е внесена от Китай. При пауловнията има една особеност – тя много бързо консумира въглероден двуокис, а листата и са полезни като билка за чернодробни заболявания. Бяхме го направили като експеримент за къща, но той си продължава.”, допълни още Калин Христов.

На 1 април над 60 човека пристигнали с около 25 автомобила в землището на село Красава и засадили дърветата близо до гробището. Привърженик на Зеленият отбор разполага със земя в селото, която предоставил за инициативата. След около 10 години еко селището с живи къщи

“Идеята е в централната част да има една голяма структура, която всъщност я направихме на 1 април. Тази централна част е от бяла черница. Видът е много гъвкав – дървото може да се изрязва, да расте, да се вклинява. Дърветата са много и ще обособят една структура. От горната част на черницата ще сложим естествени кварцови плоскости, които да помагат за проникването на слънчева светлина в къщата. В един момент живата къща ще стане като една вътрешна пещера или иглу, но с течението на времето тя ще се променя. В един по-късен етап след около 20 години ще се образува структура, която ще наподобява формата на пещера – влиза се от централен вход и вече вътре обособени на няколко етажа ще има структура в дървото. Самите дървета ще растат във външната част, тоест листата и клоните им ще са отвън. Всички тези дървета, които засадихме накрая ще станат една обща структура. Черницата може да се сраства и самата централна част е малко по-екстравагантна като идея.”, каза Кирил Христов. Бъдещото еко селище ще е достъпно за всички и ще бъде като модел за други хора, които желаят да създават живи къщи.

Формацията Зеленият отбор на България е създадена през 2007 година. Няколко години по-късно отборът създава проекта “Да засадим 1 милион дървета”. Проектът е без комерсиална цел, а дърветата са засадени само от доброволци. Досега в България не е имало подобна идея за създаване на еко селище от живи къщи.

Разгледайте снимки от създаването на първото еко селище от живи къщи в България:

Снимки: Калин Христов, Зеленият отбор на България

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...