Лазарки в народни носии ще възобновят традицията Лазаруване в село Бегуновци и ще внесат благополучие в домовете на бегуновчани

Традицията Лазаруване ще бъде възобновена в брезнишкото село Бегуновци на Лазаровден, предаде репортер на Zapadno.com.

“Очаквайте нашите красиви лазарки да донесат радост и пролет в домовете Ви!”, съобщиха от народно читалище “Просвета-1922 г.” Лазарки облечени в народни носии ще обиколят домовете на бегуновчани, за да изпълнят песни и да внесат благополучие.

Около 5-6 момичета от брезнишкото село ще вземат участие в обичая. Лазаруването ще бъде отбелязано в Бегуновци за първи път от няколко години насам. Заслуга за това имат кметството и читалищният секретар Таня Матеева. На 8 април (събота) от сутринта лазарките ще започнат лазаруването.

Лазаруването е български обичай, по традиция се практикува на християнския празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Виж също...

1 Response

  1. Браво на инициаторите и изпълнителите! Нека все така добре отбелязват хубавите български празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...