Mинистерство на правосъдието и президентът Румен Радев с официални позиции със законопроекта за допълнение на Закона за българското гражданство

Официално изявление във връзка със законопроекта за допълнение на Закона за българското гражданство ще направи министерството на правосъдието. Проектът, който беше оттеглен, на практика въвеждаше забрана за гласуване на българите в чужбина, предаде БНТ.

Новите текстове въвеждаха изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота. Министерството свали Закона от обществено обсъждане заради констатирани от служебния министър на правосъдието Мария Павлова несъвършенства и несъответствия с Конституцията. Павлова освободи директора на дирекция “Съвет по законодателството” с мотив, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията. Междувременно беше посочено, че президентът Румен Радев е поискал промените във връзка с гласуването.

Вчера държавният глава излезе с официална писмена позиция. Радев посочва, че сме станали свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в изборния процес и проблемът може да бъде решен само със закони, които гарантират конституционните права на българските граждани и независимостта на българската държава.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...