Здравните инспектори проверяват общопрактикуващите лекари в областта дали изпълняват имунизационния календар заради увеличена заболяемост от дребна шарка

Министърът на здравеопазването доктор Илко Семерджиев е разпоредил проверки за изпълнение на имунизационния календар от общопрактикуващите лекари, научи Zapadno.com.

На 28 март се проведе заседание на Националния координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили, на което са се взели решения, които здравният министър е разпоредил в писмо. Разпореждането е установено със заповед от 31 март, 2017 година. В заповедта си министърът е наредил общопрактикуващите лекари да извършат имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Имунизациите трябва да се направят на всички деца от 13-месечна възраст до 18-годишна, за които няма данни за извършена имунизация или преболедуване от морбили. Лекарите трябва приоритетно да изпълнят имунизацията на деца до 5-годишна възраст и реимунизация на деца от 12-годишна възраст.

Регионалната здравна инспекция в Перник организира съвместни проверки с РЗОК за изпълнение на имунизационния календар. Дребна шарка, морбили или брусница е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, висока температура, генерализиран макулопапулозен обрив, както и поне един от следните  три признака (така наречената морбилна триада): хрема, кашлица и конюнктивит.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...