Здравните инспектори проверяват общопрактикуващите лекари в областта дали изпълняват имунизационния календар заради увеличена заболяемост от дребна шарка

Министърът на здравеопазването доктор Илко Семерджиев е разпоредил проверки за изпълнение на имунизационния календар от общопрактикуващите лекари, научи Zapadno.com.

На 28 март се проведе заседание на Националния координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили, на което са се взели решения, които здравният министър е разпоредил в писмо. Разпореждането е установено със заповед от 31 март, 2017 година. В заповедта си министърът е наредил общопрактикуващите лекари да извършат имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Имунизациите трябва да се направят на всички деца от 13-месечна възраст до 18-годишна, за които няма данни за извършена имунизация или преболедуване от морбили. Лекарите трябва приоритетно да изпълнят имунизацията на деца до 5-годишна възраст и реимунизация на деца от 12-годишна възраст.

Регионалната здравна инспекция в Перник организира съвместни проверки с РЗОК за изпълнение на имунизационния календар. Дребна шарка, морбили или брусница е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, висока температура, генерализиран макулопапулозен обрив, както и поне един от следните  три признака (така наречената морбилна триада): хрема, кашлица и конюнктивит.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...