Министри, депутати, кметове, държавни и общински служители се возят в 90 000 служебни автомобила, от които 352 луксозни возила закупени през последните 24 години

Българите от години не харесват политическата класа, която сами си отглеждат, и най-много се дразнят, когато по улиците премине с лимузината на някоя важна клечка с цял кортеж от джипове и БМВ-та на Националната служба за сигурност. Ясно е, че отговорните за държавните дела трябва да пътуват бързо и удобно и да бъдат охранявани. Дали обаче не харчим повече, отколкото можем да си позволим, за мобилния лукс на властта?

Справка в регистрите показва, че по пътищата на най-бедната държава в Европейския съюз ежедневно се движат над 90 000 служебни автомобила, пише БЛИЦ. В тях се возят министри, депутати, кметове, държавни и общински служители, чиновници в десетките агенции, дирекции, областни управи и все още работещите държавни фирми и компании. За сравнение в пребогатата Швеция има едва 9 служебни автомобила, като един от тях е предоставен на кралската фамилия.

Данните за разпределението на служебните коли у нас обаче показват един интересен факт. България е парламентарна република, и въпреки че депутатите са най-често заклеймяваните хора в политиката, а институцията – с най-нисък рейтинг, точно в Народното събрание има най-строг ред по отношение на автомобилите и почти никакво разточителство. Право на служебен автомобил и личен шофьор имат само председателят на парламента и неговите заместници, както и шефовете на 21 парламентарни комисии. Останалите народни избраници могат да ползват кола само при предварителна заявка, като за съответния курс се разписват в специален дневник и пътен лист с ясно разписани цел на пътуването, изминати километри и време за извършване на съответния курс. За последно парламентът обнови парка в началото на 2013 г. със 75 леки и 5 лекотоварни автомобила “Фолксваген” на обща стойност 1,5 млн. лв. В предишните години парламентът залагаше основно на марките БМВ и “Мерцедес”.

Другата екстра за депутатите е, че имат право на пари за гориво, когато се движат по работа с личните си автомобили. Разходите за транспорт в парламента обаче са несъвместими с тези на министрите и техните подчинени от изпълнителната власт. Справките показват, че от 1993 г. до днес различните български правителства са закупили 352 луксозни автомобила само от марките “Мерцедес” и БМВ.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...