Министри, депутати, кметове, държавни и общински служители се возят в 90 000 служебни автомобила, от които 352 луксозни возила закупени през последните 24 години

Българите от години не харесват политическата класа, която сами си отглеждат, и най-много се дразнят, когато по улиците премине с лимузината на някоя важна клечка с цял кортеж от джипове и БМВ-та на Националната служба за сигурност. Ясно е, че отговорните за държавните дела трябва да пътуват бързо и удобно и да бъдат охранявани. Дали обаче не харчим повече, отколкото можем да си позволим, за мобилния лукс на властта?

Справка в регистрите показва, че по пътищата на най-бедната държава в Европейския съюз ежедневно се движат над 90 000 служебни автомобила, пише БЛИЦ. В тях се возят министри, депутати, кметове, държавни и общински служители, чиновници в десетките агенции, дирекции, областни управи и все още работещите държавни фирми и компании. За сравнение в пребогатата Швеция има едва 9 служебни автомобила, като един от тях е предоставен на кралската фамилия.

Данните за разпределението на служебните коли у нас обаче показват един интересен факт. България е парламентарна република, и въпреки че депутатите са най-често заклеймяваните хора в политиката, а институцията – с най-нисък рейтинг, точно в Народното събрание има най-строг ред по отношение на автомобилите и почти никакво разточителство. Право на служебен автомобил и личен шофьор имат само председателят на парламента и неговите заместници, както и шефовете на 21 парламентарни комисии. Останалите народни избраници могат да ползват кола само при предварителна заявка, като за съответния курс се разписват в специален дневник и пътен лист с ясно разписани цел на пътуването, изминати километри и време за извършване на съответния курс. За последно парламентът обнови парка в началото на 2013 г. със 75 леки и 5 лекотоварни автомобила “Фолксваген” на обща стойност 1,5 млн. лв. В предишните години парламентът залагаше основно на марките БМВ и “Мерцедес”.

Другата екстра за депутатите е, че имат право на пари за гориво, когато се движат по работа с личните си автомобили. Разходите за транспорт в парламента обаче са несъвместими с тези на министрите и техните подчинени от изпълнителната власт. Справките показват, че от 1993 г. до днес различните български правителства са закупили 352 луксозни автомобила само от марките “Мерцедес” и БМВ.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...