Фолклорни състави и изпълнители могат да вземат участие в празник в памет на оперната и народна певица от Трън Гюрга Пинджурова

В края на месец април в град Трън ще се проведе празник в памет на именитата българска народна певица Гюрга Пинджурова. Състави и индивидуални изпълнители могат да вземат участие в събитието, съобщиха от народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, предаде репортер на Zapadno.com.

Празникът ще се проведе на 29 април за 3-та поредна година. По план концертната програма трябва да започне в 13 часа на сцената пред читалището на площад “Владо Тричков”. Организатори на проявата са Община Трън и читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Покана за участие е отправена към всички фолклорни състави и изпълнители. Домакините ще подсигурят грамоти и храна, а транспортните разходи ще са за сметка на участниците.

Заявките за участие ще се приемат до 20 април. Подробности за начина на заявяване може да видите като натиснете тук.

Гюрга Гюрова Пинджурова е българска оперна и народна певица. Родена е на 18 април, 1895 година в град Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. Като всяка надарена певица, Гюрга започва да пее още от дете песните на своята майка. В прогимназиалните класове учителите обръщат внимание на малката народна певица. Така Гюрга Пинджурова стига до Държавното музикално училище в София през 1917 година. Там тя учи при голямата наша певица Христина Морфова. По-късно, като държавна стипендиантка, Пинджурова завършва оперно пеене в Пражката консерватория. Завърнала се в България, Гюрга Пинджурова започва усилена концертна дейност. Учителства няколко години в своя роден край и от 1934 година става редовна сътрудничка на Радио „София”. Със своя дълбок и емоционален глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое, Гюрга Пинджурова се утвърждава като една от най-добрите изпълнителки на народни песни. На нея дължим всенародната известност на партизанската песен „Хей, поле широко”. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...