България очаква хиляди туристи от съседните държави за Великденските празници, но в туристическия бранш има глад за квалифицирани кадри

Страната ни очаква за Великденските празници хиляди туристи от Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция. Това заяви във Варна служебният министъра на туризма Стела Балтова, предаде БНТ.

Според данните на министерството, планираните полети до четирите основни летища– София, Пловдив, Варна и Бургас, бележат ръст от повече от 12 % в сравнение с Великден миналата година. Очакванията на бранша са и за силен летен туристически сезон, при това в цялата страна, а не само в курортите по Черноморието. През последните години България разработва иновативен и наистина висококачествен туристически продукт, но той, за съжаление, не може да развие пълния си капацитет поради липсата на достатъчно квалифицирани кадри, призна министър Балтова.

“Проблемът не може да бъде решен само с внос на кадри. В никакъв случай не е това единственото, което може да бъде направено. По-скоро трябва да се върви в посока на мотивиране на хората да работят в сектора, повишаване на техните възнаграждения“, каза доц. д-р Стела Балтова, служебен министър на туризма. България постепенно скъсва с имиджа на дестинация само за сезонен туризъм. Все по-често туристите посещават страната ни в кратки пътувания по нетрадиционни доскоро поводи.

„За да могат да посетят културно-исторически обекти, да посетят, примерно в рамките на три-четири дни няколко изложения, да посетят изложби, постановки на балет, на опера“, каза Балтова. Все още, обаче, 70 на сто от доходите от туризъм идват от летните почивки. Тази година предварителните записвания за върховия сезон показват ръст от 11 % в сравнение с миналата. Чрез интернет-страницата си министерството поддържа пряка двустранна връзка както с представителите на бизнеса, така и с потребителите. До края на април ще заработи интерактивна карта на българските плажове, която ще дава актуална информация, например – за състоянието на ивицата, за цените на чадърите и шезлонгите.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...