Здравните инспектори регистрираха един случай на заболяването ротавирусен гастроентерит в град Трън през изминалата седмица

Един случай на заболяването ротавирусен гастроентерит са регистрирали в град Трън от Регионална здравна инспекция-Перник, научи Zapadno.com.

Общо за територията на пернишка област са регистрирани 11 случая на заболяването в периода 3 – 9 април. 6 от случаите са установени в град Перник и по един в Радомир, Трън и село Дрен. Заболяването е от групата на чревните инфекции.

Ротавирусният гастроентерит е най-честата причина за остра диария сред кърмачетата и децата по целия свят. Самото заболяване преминава от само себе си, при спазването на подходяща диета, достатъчен прием на течности и добра хигиена. Но в същото време, тежката диария води до загубата на течности, свързани с тежко обезводняване и дори смърт. Вероятно всеки човек на света е преболедувал Ротавирусната инфекция, но най-често боледуват децата на възраст 3 – 5 години. Тежките форми и нуждата от болнично лечение се срещат по-често сред кърмачетата.

През изминалата седмица инспекторите на РЗИ са извършили 101 проверки в областта, от които 37 са за спазване забраната за тютюнопушене.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...