Бившият президент Росен Плевнелиев е притеснен от действията на Румен Радев заради темата с избирателните права на българите в чужбина

Румен Радев не бива да търси начини за ограничаване на избирателните права на българите в чужбина. Такава позиция изрази президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Плевнелиев сподели, че очаква с “огромно притеснение” изявлението на наследника му. Ако е вярно, че президентът на България иска свикване на референдум за избирателните права на български граждани и специално уседналостта, то това може да доведе до ограничаване на конституционните им права, смята Плевнелиев.

Миналата седмица от служебното правосъдно министерство бе качен проект за промени в Закона за българското гражданство. Той включваше и изменения в изборния кодекс, с които се въвежда правило за “уседналост”. Това означава, че право на глас ще имат само български граждани, които са живели у нас през трите месеца преди вота.

Законопроектът предизвика остри обществени реакции, а в крайна сметка бе и оттеглен. В рамките на скандала стана ясно, че промените са били поискани от Радев. Настоящият държавен глава не отрече това и заяви, че е действал в интерес на сувернитета на България. Основната му идея била да се неутрализира гласуването на турските изселници, чийто контролиран вот отива в определени партии и е вмешателство във вътрешната ни политика.

Спекулира се, че в свое обявено изявление по-късно днес, той ще лансира идеята за свикване на национално допитване относно изборните права на българите в чужбина. Самият Плевнелиев е първият български президент свиквал референдум през 2015 година, който в крайна сметка включваше само въпрос за въвеждане на електронно гласуване. Повечето участвали гласуваха със “Да”, но заради ниската избирателна активност резултата нямаше задължителен характер.

Предишният президент днес вижда проблем в евентуален народен отговор дали установилите се в чужбина българи да могат да гласуват. “Държавният глава трябва да се замисли какво послание ще изпратим към милионите българи, които са успешни, свободни, глобални”, смята Плевнелив. Според него, хипотетичният референдум може да е противконституционен, а мястото на всякакви дебати и промени по изборния кодекс е Народното събрание.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...