Деца и баби от Брезник вдъхнаха живот на Великденско дърво, боядисаха яйца и упражниха знанията си за Великден в Общинския исторически музей – СНИМКИ

Ученици от СУ “Васил Левски” и баби от пенсионерски клуб “Белите брези” заедно боядисваха яйца в двора на Общинския исторически музей в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата се проведе за първи път в музея и приемник на традиция, която се е провеждала преди години в църковния храм “Света Петка” в Брезник. Децата от различни класове на училището и местни баби упражниха знанията си на беседа за Великден, която директорът на музея Аниела Асенова изнесе. Беседата се състоя в изложбената зала, която беше украсена с великденски мотиви – ученически рисунки за празника, сувенири, снимки от великденска инициатива отпреди години и автентични кукулници (великденски хляб).

След беседата децата и бабите боядисаха и оцветиха заедно яйца в двора на музея. Една от бабите намаза за здраве челата на децата с червено яйце. Малките посетители научиха, че боята от боядисването на яйцата трябва да се изсипе на цъфнало цвете или дърво.

Кулминацията на инициативата беше, когато всички украсиха люляков храст с продухани и оцветени яйца, хартиени петлета и форми на яйца и гевречета, които символизират хляб. Директорът на СУ “Васил Левски” Емилия Вълова случайно посети събитието и каза, че великденското дърво е прекрасно. Тя е на мнението, че на децата трябва да им се помага да развиват собствените си заложби с подобни инициативи.

В края на събитието децата и бабите бяха почерпени с лакомства от служителите на музея.

Разгледайте над 80 снимки от великденската инициатива в Общинския исторически музей:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...