Деца и баби от Брезник вдъхнаха живот на Великденско дърво, боядисаха яйца и упражниха знанията си за Великден в Общинския исторически музей – СНИМКИ

Ученици от СУ “Васил Левски” и баби от пенсионерски клуб “Белите брези” заедно боядисваха яйца в двора на Общинския исторически музей в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата се проведе за първи път в музея и приемник на традиция, която се е провеждала преди години в църковния храм “Света Петка” в Брезник. Децата от различни класове на училището и местни баби упражниха знанията си на беседа за Великден, която директорът на музея Аниела Асенова изнесе. Беседата се състоя в изложбената зала, която беше украсена с великденски мотиви – ученически рисунки за празника, сувенири, снимки от великденска инициатива отпреди години и автентични кукулници (великденски хляб).

След беседата децата и бабите боядисаха и оцветиха заедно яйца в двора на музея. Една от бабите намаза за здраве челата на децата с червено яйце. Малките посетители научиха, че боята от боядисването на яйцата трябва да се изсипе на цъфнало цвете или дърво.

Кулминацията на инициативата беше, когато всички украсиха люляков храст с продухани и оцветени яйца, хартиени петлета и форми на яйца и гевречета, които символизират хляб. Директорът на СУ “Васил Левски” Емилия Вълова случайно посети събитието и каза, че великденското дърво е прекрасно. Тя е на мнението, че на децата трябва да им се помага да развиват собствените си заложби с подобни инициативи.

В края на събитието децата и бабите бяха почерпени с лакомства от служителите на музея.

Разгледайте над 80 снимки от великденската инициатива в Общинския исторически музей:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...