Курсът по моделиране към трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” отбеляза Международния ден на авиацията с изложба на макети

С клубна изложба народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън отбеляза Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, научи Zapadno.com.

Макети на военни и цивилни пътнически самолети бяха изложени днес във фоайето на читалището. Изложбата беше открита в 14 часа от курса по моделиране към културната институция. Изложените макети са изработени от децата, които членуват в клуба. Сред показаните миниатюри на летателни средства присъстваше и самолетоносач.

Международният ден на авиацията и космонавтиката се отбелязва от 1969 година по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ). Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април, 1961 година от руския космонавт Юрий Гагарин.

В 6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба “Восток” една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Снимки: НЧ “Гюрга Пинджурова-1895” – Трън

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...