Курсът по моделиране към трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” отбеляза Международния ден на авиацията с изложба на макети

С клубна изложба народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън отбеляза Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, научи Zapadno.com.

Макети на военни и цивилни пътнически самолети бяха изложени днес във фоайето на читалището. Изложбата беше открита в 14 часа от курса по моделиране към културната институция. Изложените макети са изработени от децата, които членуват в клуба. Сред показаните миниатюри на летателни средства присъстваше и самолетоносач.

Международният ден на авиацията и космонавтиката се отбелязва от 1969 година по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ). Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април, 1961 година от руския космонавт Юрий Гагарин.

В 6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба “Восток” една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Снимки: НЧ “Гюрга Пинджурова-1895” – Трън

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...