Историкът Аниела Асенова: Грешно е на Разпети петък да се замесват козунаците, на този ден трябва да отдадем почит на Иисус Христос като не се извършва никаква работа

Традициите за Великден се спазват в брезнишко. Това каза историкът от Брезник Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

“Хората знаят – в четвъртък се боядисват яйцата. Който не успее в четвъртък го прави в събота. Но трябва да знаят и не го спазват – в петък нищо не се прави. Разберете, че на Разпети петък отдаваме почит на Този, до който винаги искаме нещо от Него, но трябва да Му отдадеме през този ден от годината една почит.”, каза Аниела Асенова.

На Разпети петък не се извършва никаква домашна работа. Сред забраните са да не се плете и да не се шие. Историкът каза, че е грешно да се замесват козунаци на този ден.

“Обръщам се към всички. Петъците, когато давате курбан той трябва да е постен, защото тогава Иисус Христос е разпънат. Ако курбанът се падне в сряда, както на Гергьовден миналата година беше постен. В срядата пък той е бил предаден. Така че сряда и петък са много важни дни в годината. Малко хора го спазват това и после се чудим защо не ни върви. Ами какво сте дали? Представяте ли си – всички само искаме, но какво даваме на Господ? Това са два дни от годината. Нашата почит и уважение.”, завърши историкът.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...