От историята на традициите: Кукулник – обредният хляб, който е присъствал на всяка великденска трапеза на жителите в брезнишко – ВИДЕО

Кукулникът е великденския хляб, който е присъствал на трапезите в брезнишко в миналото. Традиционният обреден хляб вече не е модерен така, както е бил. Това разказа историкът и директор на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

“Все по-малко хора отделят внимание на обредните хлябове, които се правят за Великден, които са цели произведения на изкуството и се наричат “кукулници” в нашия край. Казвам това, защото в последно време отдаваме значение на козунаците, но никой не знае че козунакът е дошъл много по-късно. Особено, когато станахме членове на Европейския съюз навлязоха италиански козунаци, френски козунаци и какви ли не. Но трябва да пазим традицията и това, което са правили нашите баби и прабаби.”, каза историкът Аниела Асенова.

Кукулникът представлява пита, която е украсена традиционно с форми на врабчета и яйца, които предварително са сварени. След изпичане на кукулника яйцата се боядисват. “Ако дойдат гости на всеки се дава по един по-малък кукулник. Друго важно, което трябва да се знае е, че питата или големия кукулник не се реже с нож, а се чупи. Парчетата трябва да са толкова колкото са гостите или хората в семейството.”, каза още Аниела Асенова. Кукулници направени от гипс се съхраняват в историческия музей на Брезник. С тях се запазва и предава традицията при провеждането на беседи в институцията.

Позовавайки се на Александър Мартинов, който е правил изследване през 50-те години на 20 век, историкът разказа какви са били великденските традиции в брезнишките села.

Вижте какво още разказа историкът Аниела Асенова пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...