От историята на традициите: Кукулник – обредният хляб, който е присъствал на всяка великденска трапеза на жителите в брезнишко – ВИДЕО

Кукулникът е великденския хляб, който е присъствал на трапезите в брезнишко в миналото. Традиционният обреден хляб вече не е модерен така, както е бил. Това разказа историкът и директор на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

“Все по-малко хора отделят внимание на обредните хлябове, които се правят за Великден, които са цели произведения на изкуството и се наричат “кукулници” в нашия край. Казвам това, защото в последно време отдаваме значение на козунаците, но никой не знае че козунакът е дошъл много по-късно. Особено, когато станахме членове на Европейския съюз навлязоха италиански козунаци, френски козунаци и какви ли не. Но трябва да пазим традицията и това, което са правили нашите баби и прабаби.”, каза историкът Аниела Асенова.

Кукулникът представлява пита, която е украсена традиционно с форми на врабчета и яйца, които предварително са сварени. След изпичане на кукулника яйцата се боядисват. “Ако дойдат гости на всеки се дава по един по-малък кукулник. Друго важно, което трябва да се знае е, че питата или големия кукулник не се реже с нож, а се чупи. Парчетата трябва да са толкова колкото са гостите или хората в семейството.”, каза още Аниела Асенова. Кукулници направени от гипс се съхраняват в историческия музей на Брезник. С тях се запазва и предава традицията при провеждането на беседи в институцията.

Позовавайки се на Александър Мартинов, който е правил изследване през 50-те години на 20 век, историкът разказа какви са били великденските традиции в брезнишките села.

Вижте какво още разказа историкът Аниела Асенова пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...