Великден в миналото: В брезнишкото село Долни Романци са се боядисвали три яйца против зло и не са давали червено яйце на овчарите, за да не им ослепеят овцете

Боядисаните червени великденски яйца не са се давали на овчарите в брезнишкото село Долни Романци. За този факт от миналото сподели историкът от Брезник Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

Местните жители не давали червено яйце на овчарите, за да не им ослепеят овцете. Изследвания за великденските традиции в брезнишките села са правени от Александър Мартинов през 50-те години на миналия век.

“В Долни Романци са боядисвали три яйца – това са яйцата, които пазят от зло. Това яйце, което е било за здраве са го чупили и черупките са ги залепвали с малко кал точно над входната врата. Черупките са стояли над вратата докато не паднат, а до тях са слагали върбова клонка. Това е един много интерес обичай, който надали се помни от някого.”, каза Аниела Асенова.

Вероятно обичаят е съхранен до 60-те години на 20 век. В наши дни повечето брезнишки села са обезлюдени и това е една от причините обичаите да са забравени.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...