Благодатният огън, който слезе в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим вече е на българска земя, вижте как свещеници и духовници го посрещнаха на летището – ВИДЕО

Точно в 19:19 часа на българска земя кацна благодатният огън, който чудодейно слезе в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим и зарадва милиони християни по света. Тази година официалната делегация на Българската православна църква предвождаше Старозагорският митрополит Киприян, предаде БНТ.

Делегацията присъства на богослужението в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим. На летището в София и тази година чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го отнесат за вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Очаква се около 23:30-23:40 часа фенерът с огъня да бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с “Христос воскресе” изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедралата. Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: “Христос воскресе – Во истину воскресе!”, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата “Св. Александър Невски”. След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ. След връщането в храма ще започне празничната Света литургия.

Православната църква днес почита Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите. Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Българска православна църква – Българска патриаршия излъчи на живо във Фейсбук страницата си посрещането на Благодатния огън:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...