Благодатният огън от Божи гроб ще пристигне с 4 огнеупорни фенера от Йерусалим на летището в София тази вечер

С четири огнеупорни фенера очакваме да бъде донесен Благодатният огън у нас тази вечер. По традиция той ще се пренесе от Божи гроб от българската църковно-държавна делегация, водена тази година от старозагорския митрополит Кипрян, която се очаква да пристигне между 19 и 21 часа на правителствения ВИП на летище „София”, пише kmeta.bg.

Всяка година Възкресение Христово се съпътства от великото чудо на Благодатния огън, което се случва в деня преди Великден на Божи гроб. Хиляди вярващи се стичат да се докоснат до чудото, да го видят с очите си и да си отнесат част от него у дома. Над мястото на Господния гроб в Йерусалим има малък параклис, а над него величествен храм. Там всяка Велика събота православните християни от цял свят получават Благодатния огън. Той не изгаря ръцете и дрехите им, защото е с небесен произход.

От втори век след Христа датират най-ранните сведения за Благодатния огън. Оттогава в навечерието на Велика събота се гасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят оглед дали няма нещо запалено, след което запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската църква сваля богослужебните си одежди и в бял стихар застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб, където цари мрак. Очакването започва. Подобни на мълнии светлини проблясват и очаващите хора започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

Има сведение, че Благодатният огън не слязъл един- единствен път в самата църква, а около нея. При управлението на султан Мурад Справедливи през XVII век  арменците подкупили турците, които владеели Йерусалим, за да не допуснат при Гроба православния патриарх. Там влязъл арменски владика, а православните останали пред храма. Божественият огън обаче не слизал. Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязьл огън. Така Благодатният огън отново бил даден най-напред на православните християни.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...