Благодатният огън от Божи гроб ще пристигне с 4 огнеупорни фенера от Йерусалим на летището в София тази вечер

С четири огнеупорни фенера очакваме да бъде донесен Благодатният огън у нас тази вечер. По традиция той ще се пренесе от Божи гроб от българската църковно-държавна делегация, водена тази година от старозагорския митрополит Кипрян, която се очаква да пристигне между 19 и 21 часа на правителствения ВИП на летище „София”, пише kmeta.bg.

Всяка година Възкресение Христово се съпътства от великото чудо на Благодатния огън, което се случва в деня преди Великден на Божи гроб. Хиляди вярващи се стичат да се докоснат до чудото, да го видят с очите си и да си отнесат част от него у дома. Над мястото на Господния гроб в Йерусалим има малък параклис, а над него величествен храм. Там всяка Велика събота православните християни от цял свят получават Благодатния огън. Той не изгаря ръцете и дрехите им, защото е с небесен произход.

От втори век след Христа датират най-ранните сведения за Благодатния огън. Оттогава в навечерието на Велика събота се гасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят оглед дали няма нещо запалено, след което запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската църква сваля богослужебните си одежди и в бял стихар застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб, където цари мрак. Очакването започва. Подобни на мълнии светлини проблясват и очаващите хора започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

Има сведение, че Благодатният огън не слязъл един- единствен път в самата църква, а около нея. При управлението на султан Мурад Справедливи през XVII век  арменците подкупили турците, които владеели Йерусалим, за да не допуснат при Гроба православния патриарх. Там влязъл арменски владика, а православните останали пред храма. Божественият огън обаче не слизал. Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязьл огън. Така Благодатният огън отново бил даден най-напред на православните християни.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...