Игуменът на манастира край Гигинци: Принизяването на ценностите в живота и грубата материализация поспря притока на поклонници

Великден е празник на живота над смъртта. Всички ние се боим най-много от болести и смъртта, а нашият Бог победи греха, болестите и смъртта. Това заяви на Великден игуменът на Гигинския манастир отец Никанор, предаде БТВ.

Както Рождество беше с годините изместено от елени, дядомразовци и покупки, в православния свят повече чакаме благодатния огън на Йерусалим. То си е само за Йерусалим, ставало е преди хиляди години, но ние си го докарваме със самолети. А трябва да чакаме Христовото Въскресение, мислено да преживеем мига когато е възкръснал, а ние се съсредоточаваме върху външно събитие, коментира той. Игуменът уточни, че не е против огъня, но не е и „за”. „Не това е смисъла на празника, получава се повод за склонната да търси идоли човешка душа да търси такъв идол, а благодатният огън пречи на християнското посрещане на Христовото Възкресение. Не оспорвам божието чудо, но отклонява вниманието на хората, категоричен е Никанор. След демократичните промени когато вярата свободна и мисълта като цяло имаше голям стремеж на хората да наваксат загубеното. Тогава църкви и манастири се пълнеха и се оживиха. Принизяването на ценностите в живота по-късно, грубата материализация поспря притока на поклонници, споделя той състоянието на религията у нас.

Отецът споделя, че трудно намира съратници за работата си и липсата на мотивирани хора в църквите го кара да се чуди дали това, което той прави има смисъл. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е според него праведен християнин. „Чувал съм го да казва неща на място. Например беше казал, че ако имаме вяра в Бога, няма от какво да се боим. Това са думи на един светогорски игумен. Старае се да има почитание и благоговение към вярата ни”, коментира той. Според Никанор Борисов е искрено вярващ човек и според него неслучайно ще ни бъде премиер отново. Все пак обаче и той допуска грешки. „Имаше дадени обещания на БПЦ, поеха се едни ангажименти и нищо от това не беше реализирано. Искахме около 20 млн. лв. за емблематични сгради в София”, коментира той. Попитан какво послание ще отправи към християните отецът каза: „Нека се радват тежко болните, тези на смъртно легло, защото празнуваме победата над смъртта, над това, което ги плаши. Да се радват крадци и убийци и гмеж от лоши хора, защото Господ изкупи греховете им”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...