Поройни дъждове заливат страната, метеоролозите обявиха оранжев код за 20 области, а за други 6 е обявен жълт код, сред които и пернишка област

Предупредителни кодове за проливни дъждове са в сила за цялата страна за понеделник, 17 април. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В 20 области е в сила оранжев код, което означава, че времето ще е опасно. На места се очаква да паднат до 50 литра на кв. метър дъжд. Оранжев код е обявен за областите: Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян и Пловдив. Жълт код е обявен за областите: Видин, Монтана, София, София област, Перник, Кюстендил, Пазарджик и Благоевград. Очакваните количества дъжд в тези области са до 30-35 литра/кв. метър.

Според прогнозата за времето на НИМХ през следващото денонощие ще преобладава облачно и дъждовно време. През нощта значителни ще бъдат валежите в западната половина на страната, а през деня – в североизточната. Привечер валежите в югозападните райони ще започнат да спират. Ще започне да нахлува студен въздух и температурите ще се понижат. Вечерта и през нощта срещу вторник в Предбалкана, Лудогорието и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. Между 6 и 11 градуса ще бъдат минималните температури. Максималните ще са между 8 и 13 градуса.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...