Днес се навършват 122 години от рождението на славеят на трънско – народната и оперна певица Гюрга Пинджурова

На днешната дата 18-ти април през 1895 година е родена легендарната българска оперна и народна певица Гюрга Гюрова Пинджурова.

Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. Като всяка надарена певица, Гюрга започва да пее още от дете песните на своята майка. „След смъртта на баща ми — разказва тя, — майка ни тръгна на работа по чужди къщи и ниви. Лятно време винаги ме водеше на жътва. Оттогава помня жътварските песни и най-вече хубавата песен „Бае, пладне дойде”. В прогимназиалните класове учителите обръщат внимание на малката народна певица. Така Гюрга Пинджурова стига до Държавното музикално училище в София през 1917 година. Там тя учи при голямата наша певица Христина Морфова. По-късно, като държавна стипендиантка, Пинджурова завършва оперно пеене в Пражката консерватория, съобщава “Само за Истински Българи“.

Завърнала се в България, Гюрга Пинджурова започва усилена концертна дейност, Учителствува няколко години в своя роден край и от 1934 година, става редовна сътрудничка на Радио София. През януари 1921 година изнася първия си концерт в България, като изпълнява арии из опери и разработки на народни песни. Учителка е по пеене с известни прекъсвания през периода 1923-1938 години в София, Трън и някои трънски села. Сътрудничи на детския отдел на Радио София, прави първите си грамофонни записи на арии, художествени и народни песни. През 1936 година за кратко е хористка в хора на Софийската народна опера. От 1938 година пее на живо народни песни по Радио София. През 1939 година се появяват първите и плочи с народни песни.

След 9 септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България. Характерно за изпълненията на Гюрга Пинджурова е подчертаното емоционално и артистично поднасяне на текста на песните. През 1951 година получава Димитровска награда, пише още “Само за Истински Българи“. За заслугите й към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието “народен артист”. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

През 1994 и 1995 година в родния й град се провежда Национален песенен конкурс “С песните на Гюрга Пинджурова”. Общинският читалищен дом в града носи името на Гюрга Пинджурова. Със своя дълбок и емоционален глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое, Гюрга Пинджурова се утвърдждава като една от най-добрите изпълнителки на народни песни. На нея дължим всенародната известност на хубавата партизанска песен „Хей, поле широко”.

В края на месец април в Трън ще се проведе празник в памет на певицата. Организатори на проявата са Община Трън и читалище „Гюрга Пинджурова-1895“, а в събитието ще вземат участие състави и индивидуални изпълнители.

Чуйте гласа на Гюрга Пинджурова във видеото:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...