Днес се навършват 122 години от рождението на славеят на трънско – народната и оперна певица Гюрга Пинджурова

На днешната дата 18-ти април през 1895 година е родена легендарната българска оперна и народна певица Гюрга Гюрова Пинджурова.

Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. Като всяка надарена певица, Гюрга започва да пее още от дете песните на своята майка. „След смъртта на баща ми — разказва тя, — майка ни тръгна на работа по чужди къщи и ниви. Лятно време винаги ме водеше на жътва. Оттогава помня жътварските песни и най-вече хубавата песен „Бае, пладне дойде”. В прогимназиалните класове учителите обръщат внимание на малката народна певица. Така Гюрга Пинджурова стига до Държавното музикално училище в София през 1917 година. Там тя учи при голямата наша певица Христина Морфова. По-късно, като държавна стипендиантка, Пинджурова завършва оперно пеене в Пражката консерватория, съобщава “Само за Истински Българи“.

Завърнала се в България, Гюрга Пинджурова започва усилена концертна дейност, Учителствува няколко години в своя роден край и от 1934 година, става редовна сътрудничка на Радио София. През януари 1921 година изнася първия си концерт в България, като изпълнява арии из опери и разработки на народни песни. Учителка е по пеене с известни прекъсвания през периода 1923-1938 години в София, Трън и някои трънски села. Сътрудничи на детския отдел на Радио София, прави първите си грамофонни записи на арии, художествени и народни песни. През 1936 година за кратко е хористка в хора на Софийската народна опера. От 1938 година пее на живо народни песни по Радио София. През 1939 година се появяват първите и плочи с народни песни.

След 9 септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България. Характерно за изпълненията на Гюрга Пинджурова е подчертаното емоционално и артистично поднасяне на текста на песните. През 1951 година получава Димитровска награда, пише още “Само за Истински Българи“. За заслугите й към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието “народен артист”. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

През 1994 и 1995 година в родния й град се провежда Национален песенен конкурс “С песните на Гюрга Пинджурова”. Общинският читалищен дом в града носи името на Гюрга Пинджурова. Със своя дълбок и емоционален глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое, Гюрга Пинджурова се утвърдждава като една от най-добрите изпълнителки на народни песни. На нея дължим всенародната известност на хубавата партизанска песен „Хей, поле широко”.

В края на месец април в Трън ще се проведе празник в памет на певицата. Организатори на проявата са Община Трън и читалище „Гюрга Пинджурова-1895“, а в събитието ще вземат участие състави и индивидуални изпълнители.

Чуйте гласа на Гюрга Пинджурова във видеото:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...