Областен информационен център-Перник информира брезничани за еврофондовете и възможностите, които те предоставят

Екипът на Областния информационен център – Перник (ОИЦ) провежда информационна обиколка в областта, по време на която гражданите от шестте общини имат възможност да се запознаят с нормативната рамка на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и актуалните процедури за разработване и подаване на проектни предложения, съобщиха за читателите на Zapadno.com от Центъра.

За място на провеждането на информационна среща в град Брезник бе избрана заседателна зала на общината, която събра представители на общинската администрация, земеделски стопани и граждани. Присъстващите бяха запознати с нормативни документи, които определят правилата при управление на еврофондове. Акцентът падна върху налагане на финансови корекции при неправилно управление на проекти, съфинансирани от Европейския съюз чрез ЕСИФ.

Експертите от Областния информационен център – Перник представиха и актуалните към момента процедури, за кандидатстване, както и какво предстои за отваряне до края на годината. Интерес за представителите на общинската администрация бяха мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктура“ и мярка 7.6 „Проучвания, свързани с поддържане, възстановяване на културното и природно наследство на селата“ от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020. По тези мерки общините от селските райони, каквато е и Брезник, биха могли да подадат проектно предложение, което от своя страна да подобри условията на живот в малките населени места.

През тази година отново ще бъдат насърчавани млади фермери да стартират земеделско производство, а вече съществуващите малки стопанства ще имат възможности да кандидатстват за инвестиции, подобряващи и разширяващи тяхната дейност. С огромен интерес се очаква мярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, която ще стартира в края на годината. Тя ще дава възможност за развитие на различни видове бизнес, който не е свързан със селското стопанство и ще насърчава откриването на нови работни места.

След провеждането на информационната среща, експертите от ОИЦ – Перник, организираха открита приемна, която е част от националната инициатива „ЗАЕДНО за ЕВРОПА“. Кампанията се провежда в периода 10 март – 20 май от мрежата от 28-те информационни центрове в България за популяризиране на ЕСИФ. Евроекспертите информираха заинтересованите граждани относно 10-та годишнина от членството на страната ни в Европейския съюз, 60 години от създаването на Европейския социален фонд, 6 години от създаването на мрежата и предстоящото председателство на Република България на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година. Раздадени бяха информационни материали, свързани с популяризирането на ЕСИФ.

В програмата на Областния информационен център – Перник се предвижда следващите информационни срещи и открити приемни да се проведат на 20 април в село Ковачевци и 21 април в град Трън.

Снимка: Областен информационен център-Перник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...