Председателят на Асоциация на картофопроизводителите: Положението с болестта по картофите в трънско е плачевно, не се извършва никакъв контрол на вноса на семена от чужбина

Председателят на национална Асоциация на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов определи положението с болестта пръстеновидно гниене в трънско като плачевно. Това заяви той в ефира на радио “Благоевград”.

Венцислав Каймаканов е бил на среща на картофопроизводителите от региона, която се проведе в края на месец март и за която единствено Zapadno.com съобщи. Припомнете си: Производители на картофи от трънско, радомирско и пернишко се срещнаха в Трън и научиха за новите площи, поставени под карантина, заради бактерията, причиняваща Пръстеновидно гниене по картофите

Припомняме, че 1386 декара от площите с картофи в община Трън са поставени под карантина. Добрата новина е, че 251 декара от площите в трънско са освободени от карантина. Мярката е предприета заради пръстеновидно гниене по картофите.

“Знам за този случай, бяхме на съвещанието. Очакваме и на национално съвещание. Действително плачевно е. Те са над 1000, доста над 1000 е (бел. ред. засегнатите от болестта площи с картофи). Опасно е това нещо.”, коментира председателят на национална Асоциация на картофопроизводителите. Той е на мнение, че проблемът с болестта идва от семената без значение дали са вносни или са от заболели площи. “Основното е семената, които се засаждат да минат на задължително изследване или да се спазва закона за внос на семена.”, допълни още Венцислав Каймаканов.

В ефира на радио “Благоевград” председателят на Асоциацията добави, че няма контрол на вноса на семена от чужбина.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...