Областна комисия предлага: Учениците в областта да се грижат за военните паметници в общините и да се учат на патриотизъм чрез тях

Годишен план за работа прие областната комисия „Военни паметници” на свое заседание, председателствано от областния управител Васил Михайлов, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Представители на общините, Регионалния исторически музеи Перник, Исторически музей Радомир, Държавен архив Перник, Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса, дружество „Военноинвалид”, начертаха амбициозна програма за преглед състоянието на всички 96 военни паметници на територията на област Перник, финансиране на дейности за извършване на ремонт и реконструкция, чествания на официални празници и съответстващи събития, оперативно решаване на различни въпроси съвместно с Министерство на отбраната.

Като основно решение от проведеното заседание, комисията ще инициира приемането и изграждането на паметник на военнослужещи от област Перник в българската армия, взели участие във войни водени от българската държава. Естественото място на такъв символ на героизма и воинската слава е областният център – град Перник. Ще бъде взето под внимание мнението на местната общност, специализираните институции, заинтересовани лица, експерти, творци.

На база на картотекираните и надлежно оформената информация за съществуващите паметници на територията на областта, ще бъде издаден подходящ албум – каталог, с който ще се популяризира идеята за военните паметници.
Съвместно с Регионално управление по образованието Перник и общинските администрации, учебните заведения да бъдат ангажирани със съдбата на тези паметници. Целта е учениците да се грижат по своему за паметниците, да правят различни чествания, запознавайки се с историята им, възпитавайки се в дух на патриотизъм, родолюбие и национална гордост.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...