Противници на мината в трънско прекратиха презентация за митовете и легендите в добивната индустрия – ВИДЕО

Противници на отварянето на мина в трънско бяха поканени официално от Българската минно-геоложка камара на среща-разговор днес в читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън. В присъствието на медии представителите на трънските сдружения, бивши и настоящи фирми с дейност в региона провалиха срещата и реално разговор с поканените експерти, икономисти и професори не се проведе, предаде репортер на Zapadno.com.

Темата на срещата беше „Митове и факти за добивната индустрия в България“. Идеята на събитието беше да бъде продължена линията на активно общуване по темите, свързани с минния сектор у нас. Сред официалните гости бяха професор Иван Нишков от Минно-геоложкия университет, доктор Росица Кръстева от “Уни хоспитал” – Панагюрище, инженер Иван Адреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара и Владимир Каролев, икономист. Водещ на събитието беше журналистът от БНТ Поли Златарева. Сред гостите бяха още заместник-кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, общински съветници, представители на сдружение „Трън”, представители на бивши и настоящи фирми, които развиват дейността си в трънско, бивши миньори от мина „Злата”, редица национални и регионални медии.

През последните няколко месеца в публичното пространство се появиха твърдения срещу минната индустрия в България, които Минната камара окачестви като едностранчиви и необективни. Именно това беше целта на днешната среща, на която бяха поканени противници и привърженици на отварянето на мина в трънско. Идеята беше да се развенчаят тиражираните в публичното пространство твърдения. В началото бяха показани добри практики и взаимодействия между бизнеса и местната власт чрез първа част на филм. Във видеото беше показана развитата община Чавдар, в която работят две минни предприятия. Още тогава в залата започнаха изказвания срещу показваните практики. След това се включи икономистът Владимир Каролев. Неговото представяне започна с техническа грешка по време, на което противници на златодобива в трънско се възмутиха. Първи беше строителят-милионер Искрен Миланов с вила в трънското село Цегриловци. Той изказа мнение, че фактите, които се представят от експерти на срещата не трябва да се показват от тях. Доводът му за това беше, че инвестиционното предложение за добив на подземни богатства в региона не е на дошлите в Трън експерти. Журналистката на БНТ, която водеше събитието отговори, че събитието не е обществено обсъждане, а представяне на минната индустрия в България.

Голяма част от хората в залата казаха, че искат да видят какво ще им се покаже и направиха забележка на Искрен Миланов. Владимир Каролев също се включи и го попита дали има други въпроси. Той от своя страна изригна срещу това и даде статистически данни на Каролев за населението в Трън и община Чавдар. Инженер Андреев добави, че за последните 20 години община Чавдар е получила около 6 милиона лева от мината в района.

Икономистът Владимир Каролев успя да покаже фактите и данните за икономическия принос на минната индустрия в развитието на общините. След презентацията му споровете в залата се разлютиха, а водещата се опитваше да въведе ред. Тя добави, че дискусия с въпроси и отговори ще има след края на представянето на фактите, но опитите и за вътворяване на ред не бяха успешни.

Общинският съветник Олег Тодоров също пожела да вземе думата и каза, че експертите са против трънската природа. Положението започна да излиза извън контрол, когато бившият концесионер на минералната вода в село Банкя Диана Кишкилова се включи. „Искам да попитам следното нещо – инженер Стефан Лазаров, който някога е подписал доклад, че мина „Злата” е перспективна за добив на уран и сега е основният експерт на кандидатите за тази мина, кога е излъгал? Когато е подписал онзи доклад или сега?”, попита Кишкилова. Последваха изказвания между Каролев и Кишкилова. Учителят по математика от местното СУ „Гео Милев” Надя Георгиева пък попита Диана Кишкилова: „Искам да попитам госпожа Кишкилова на колко хора от Трън тя дължи пари от „Торн Спринг”? Колко дела и колко хора?”. Диана Кишкилова отговори пред всички: „Много искам да платя на всички хора, на които „Торн Спринг” дължи пари и съм дошла да кажа, че ако мина „Злата” я има ние просто няма да можем да им платим по простата причина, че в общината няма как да има два проекта. Или „Торн Спринг” или мина „Злата”.”, каза бившият концесионер, който дължи неизплатени суми на трънчани, за които Zapadno.com съобщи преди седмици. Припомнете си: Служител на „Торн Спринг“: Аз и моя колежка имаме да взимаме над 5 хиляди лева заплати, собственичката на фирмата Д. Кишкилова: Грешката ми беше, че не съкратих работниците, скоро ще им платя

Жител на трънското село Милкьовци също се включи в разгорещена дискусия и покани медиите да посетят населеното място и да се уверят как живеят хората във Велиново и Милкьовци. Вижте цялата атмосфера в следващото видео:

След още няколко реплики в залата икономистът Владимир Каролев демонстративно напусна срещата. На излизане той беше посрещнат от противници на отварянето на мина. Ето какво си казаха те:

След виковете и явния край на срещата-разговор, в която имаше още няколко точки в програмата, които не бяха показани пред сградата на читалището последваха отзиви. Те бяха на различните гледни точки по темата и бяха изказани от инженер Иван Андреев от БМГК, Румяна Боянова от сдружение „Трън”, жители на село Милкьовци, бивши миньори от мина „Злата”, представители на дърводобивни фирми и синдикалният лидер на КТ „Подкрепа” в „Асарел-Медет” Иван Александров. Вижте какво казаха те във видеата:

Виж също...

1 Response

 1. Aleks каза:

  Трънчанино, Братко,
  боли ме за теб, Сватко!
  Гледам и не вярвам,
  че на глупак те правят!
  Наследнико на Славчо, Денчо, на Гюрга,
  Стаменов и майстор Драганчо,.
  благодари на Земята за кътчето райско!
  За корена, рода, сътворил чудеса,
  ЗА ВЪЗДУХА ЧИСТ, ЗА ЧУДОДЕЙНАТА ВОДА.
  От твоето бездействие и апатичност
  срамуват се достойните твои деди,
  но там където те са веч
  могат само да те наблюдават
  за теб се молят да се осъзнаеш.
  Чудят се на твоето решение,
  че с дявола си ти в сдружение.
  Отстъпваш девствените си места
  да превърнат в руина.
  За това, че се предаваш,
  от наследството си свое се отказваш.
  От чистия въздух, вода,
  от божествената красота.
  За едно потупване по рамо,
  за служба обезпечена материално,
  безропотно се съгласяваш да ти прекършат гръбнака.
  От лапите на котката-стръвница
  криеш се кат мишка,
  за няколко стотака
  продаваш родната земя.
  От здравето, живота се отказваш,
  със замах всичко зарязваш,
  участваш в сценарий,
  в който душевно те ограбват.
  Сам хомота си слагаш,
  безропотно се продаваш,
  без да мислиш подаряваш,
  това, от което най-много се нуждаеш.
  Нима земята ще търпи,
  трусове земни и болка,
  няма ли да отреагира
  майката, която те храни?
  Кой ти дава право
  цялостта и да нарушаваш.
  Нима твореца ще позволи
  детето му да унищожиш?
  От това, че не различаваш
  истината от лъжата,
  всяко същество на земята
  много ще пострада, синко!
  От твоето безрасъдство,
  от желанието ти да притежаваш
  ще боли и кърве,
  Векове наред, Помни!
  За децата растящи,
  защо не помислиш,
  искаш ли рани
  телата им да измъчват?
  В какво ще се превърне
  водата свещенна,
  храната отровна
  бавно ще унищожава.?
  Ако се забавиш
  късно да не стане,
  в ямата зловеща
  всички ще пропаднем!
  Осъзнайте се, братко,
  постъпи човешки,
  заради поколението,
  на което живот си дал,
  необходимото направи и не си мълчи!
  Честно постъпи,
  спрямо себе си и всички,
  дължиш го на Земята,
  най-вече на децата!
  Обичай се човече
  не се самонаказвай
  не позволявай Тъмнината да те владе.
  Благодаря ти, четецо, че беше с мен за малко.
  Ако написаното те докосне
  сподели с близки хора.
  Това, което ме вълнува,
  споделих с теб, сестро мила.
  Бог Трънско да закриля
  и страната ни красива!

  местен неизвестен автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...