Специалисти от Центъра за спешна неотложна помощ-Перник са реагирали на няколко случая на ухапване от кърлежи в Трън и Земен, които са първите за тази година

Кърлежите в пернишко се активизираха малко по-рано от обичайното. Причината за това е затоплянето на времето. Това съобщиха от Центъра за спешна неотложна помощ-Перник.

Специалистите на Центъра са констатирали няколко случая на ухапвания от кърлежи в общините Трън и Земен. Те са сред първите регистрирани ухапвания за 2017 година. Съветът на медиците от Центъра за спешна неотложна помощ е общинските управи и кметове по населени места да предприемат мерки за косене на тревните площи, където се събират хора. Така ще се предотвратят случаите на ухапвания от гадинките.

Риск от ухапване от кърлеж има при преминаването на всяка площ, обрасла от трева, храсталаци и буренища. Кърлежи могат да се намират и в тревните площи между блоковете в градска среда, пътищата, дворовете. Така че освен след пребиваване сред природата, пикник, лагеруване или просто разходка, оглед за кърлеж следва да се извършва всяка вечер при ежедневна работа или игра на двора и разходка на домашния любимец.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...