Решено! Новият местен референдум в община Трън ще се проведе на 11 юни, вижте как Общинския съвет гласува за общественото допитване – ВИДЕО

Новият местен референдум в община Трън ще се проведе на 11 юни, тази година. Това решиха общинските съветници на провело се днес извънредно заседание, предаде репортер на Zapadno.com.

Въпросът, на който жителите на трънско трябва да отговорят е: “Πpoтив ли cтe oбщинa Tpън чpeз Oбщинcĸия cъвeт дa oдoбpявa ycтpoйcтвeни плaнoвe, oпpeдeлящи тepитopии зa дoбив и oбpaбoтĸa нa мeтaлни пoлeзни изĸoпaeми?”. Той е предложен от кмета на Община Трън Станислав Николов. Предложението е направено на 3 април. Няколко дни след кметското предложение, екоактивистът Асен Велев внася подписка за провеждане на местен референдум с призив Общината да не бърза с провеждането му. Той предлага и въпрос за референдума: “Съгласни ли сте в проекта за Общ устройствен план на община Трън, предназначението на териториите, които към момента са предвидени за добив на полезни изкопаеми, обозначени като находище Трън Юг и Трън Север, да бъде променено за друго, различно предназначение, което не включва минна и минно-преработвателна дейност?”. Вчера от сдружение “Трън” публикуваха подробна информация във връзка с уведомлението от Асен Велев на сайта си. Припомнете си: Екоактивистът Асен Велев направи подписка за нов референдум в Трън и призова Общината да не бърза с допитването до народа Този въпрос и уведомлението към него не бяха предложени за гласуване, нито бяха коментирани на днешното извънредно заседание в Трън.

Дневният ред на заседанието беше съставен от няколко точки – извършване на промени по бюджета на Община Трън за 2017 година и предложение на кмета на Община Трън за внасяне за произвеждане на местен референдум и точка “Други”.

По двете точки общинските съветници гласуваха единодушно със “за”. От местните парламентаристи отношение по темата за провеждане на местен референдум в точка “Други” Кирил Михайлов и Десислав Банков.. В точката се включи и бизнес дамата Диана Кишкилова, която също присъстваше на сесията, но нейното изказване беше уведомление за проблеми в района на трънското село Банкя.

Десислав Банков благодари на общинските съветници и администрацията на Община Трън за решението да се проведе местен референдум. “Аз имам своето мнение, аз ще агитирам, ще работя за това да се отговори на въпроса с “да”. Не го крия и мисля, че няма законова пречка да агитирам като общински съветник. Това е мое мнение, мое убеждение.”, каза той. Общинският съветник коментира и провалилата се вчера от противници на мината кръгла маса за разбиване на митове и легенди в минната индустрия на България. Той заяви, че не е присъствал на срещата нарочно и нарече официалните гости “нагли лъжци”. Председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев се обърна към Банков и му каза да не се ядосва.

Общинският съветник Кирил Михайлов също се изказа по темата. “В сферата на демокрацията хората има право на различни мнения. Така или иначе пропаганда ще има и за мина. Мисля, че имаме нужда от толкова много емоционални разговори, защото доста съграждани вероятно ще гласуват за това да има мина в трънско. Дали ще има мина или няма да има в крайна сметка ние оставаме да живееме тука в тази община. Възможно е да има и други инвеститори след време, но в съвсем друга посока. Възможно е също да сме на различни мнения. Това е демокрацията в крайна сметка. Кому мила, кому немила, кому блага, кому неблага, това е!”, каза Кирил Михайлов.

В този момент Десислав Банков отново изригна срещу предишните обжалвания на непровелия се референдум.

Какво още се случи на извънредното заседание в Трън, вижте във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

1 Response

  1. Парка Динева каза:

    Като коментирате лицето Асен Велев, моля да не го отъждествяватъе със сдружение “Трън”. Той самият, деликатно не упоменава името на сдружението !, независимо от приносът му към сдружението и каузата, която защитаваме. Бъдете коректни в поднасянето на информация !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...